Fudbal

Ronaldinjo najbolji igrač Južne Amerike

Ronaldinjoo
B
razilski fudbaler Ronaldinjo proglašen je za najboljeg igrača u Južnoj Americi u 2013. godini u izboru urugvajskog dnevnog lista “El Pais”.

Ronaldinjo najbolji igrač Južne Amerike
Portal AnalitikaIzvor

Ronaldinjo, koji trenutno brani boje Atletiko Mineira, u izboru za najboljeg je pobijedio sunarodnika Nejmara, koji je u prethodne dvije godine nosio tu titulu i u prvom dijelu godine igrao za Santos, i Argentinca Maksija Rodrigesa.

Ronaldinjo je predvodio Atletiko do prvog trijumfa na Kupu Libertadores, ali je imao razočaravajuće Svjetsko klupsko prvenstvo, đe je njegov klub eliminisan u polufinalu.

Ronaldinjo je najviša priznanja već dobio kada je igrao za Barselonu, pošto je osvojio ‘Zlatnu loptu’ 2005. godine, a takođe je proglašen i najboljim igračem na svijetu u izboru FIFA 2004. i 2005. godine.

U izboru za najboljeg trenera u Južnoj Americi na vrhu su se našli samo Argentinci. Titulu je ponio Hose Pekerman, koji je prvi put od 1998. godine odveo Kolumbiju na Svjetsko prvenstvo. Drugo mjesto zauzeo je selektor Čilea Horhe Sampaoli, dok je treći Herardo Martino, koji trenutno vodi Barselonu.

Portal Analitika