Svijet

Šumaher operisan, blago poboljšanje

SumaherSkija2Višestruki svjetski šampion u Formuli 1 Mihael Šumaher operisan je sinoć u klinici u Genoblu nakon čega su ljekari konstatovali blago poboljšanje, ali je njemački as i dalje u kritičnom stanju, javljaju svjetski mediji.
Šumaher operisan, blago poboljšanje
Portal AnalitikaIzvor
Stanje Mihaela Šumahera je stabilno, nakon operacije kojom je pokušano da se smanji pritisak u mozgu, kao posljedica otoka nakon nesreće na skijanju u kojoj je Šumaher povrijedio glavu.  Ipak, ljekari ne žele da daju detaljnije prognoze, ali se nadaju povoljnom razvoju situacije - to je suština informacije nakon konferencije za novinare tima ljekara neurohirurga koji su sinoć operisali Šumahera.
Operacija na mozgu je trajala puna dva sata, ali je automobilski as i dalje u komi, i dalje u kritičnom stanju.
"Nakon intervencije ljekara tokom noći, situacija se popravila. Tokom operacije je uklonjen hematom i  primijenjeno je medicinsko pomagalo  da bi se smanjio traumatski edem mozga. Ne može se reći da je Mihael Šumaher van životne opasnosti, ali je situacija bolje kontrolisana. Iskoristili smo priliku da obavimo intervenciju zahvaljujući izvjesnom tranzitornom  poboljšanju", dodali su ljekari koji brinu o teškom zdravstvenom stanju njemačkog šampiona.
Tim ljekara je kasnije saopštio da je nemoguće predvidjeti dalji razvoj zdravstvenog stanja Šumahera: "Pacijent je i dalje u uslovima intenzivne reanimacije. Rano je reći šta će se ubuduće dešavati, nemoguće davati predviđanja. Bilo bi glupo o tome govoriti. Možemo samo saopštavati šta se događalo u protekla 24 sata, a ne govoriti o budućnosti."
Zbog neizvjesnog budućeg razvoja situacije, ljekari ne razmatraju mogućnost  nastavka liječenja u Njemačkoj.
"Pacijent je i dalje krhkog  i slabog stanja, naredni sati će biti ključni. Za sada ostaje ovdje, gdje ima najbolju moguću brigu i liječenje. Poslije ćemo konzilijarno odlučiti da li da se obavi eventualni transfer u Njemačku".
- Desio se niz negativnih i nesrećnih  okolnosti  koji je doveo do incidenta u kojem je teško povrijeđen Mihael Šumaher.  Nije istina sa se kretao velikom brzinom, izjavila je Sabine Kehm menadžerka višestrukog šampiona Formule 1, na  marginama konferencije za štampu koju su vodili ljekari bolnice u Grenoblu.
"Mihael se skijao u svježem neutabanom snijegu između dvije staze, jedne crvene, a druge plave"  – dodala je menadžerka.  Taman je bio pomogao prijatelju koji je pao da se podigne. U jednoj krivini  je prešao skijom preko kamena, što ga je izbacilo iz ravnoteže i dovelo do udara u stijenu", obajsnila je kako se dogodila nesreća menadžerka Mihaela Šumahera.

Portal Analitika