Politika

Vujanović: Da li ćemo iskoristiti šanse, zavisi od nas

filip
2014. godinu vidim kao godinu šanse ekonomskog razvoja, čiji efekti zavise isključivo od nas, kazao je u intervjuu Pobjedi predsjednik države Filip Vujanović.

Vujanović: Da li ćemo iskoristiti šanse, zavisi od nas
Portal AnalitikaIzvor

Već su u toku važne i vrijedne investicije na Primorju koje bi morale da značajno podignu nivo turističke ponude Crne Gore i obezbijede brojna radna mjesta. Porto Montenegro i Luštica Development u Tivtu, One&Only, velika investicija SOKAR-a u Kumboru. Naredne godine počeće izgradnja velikog turističkog kompleksa na Kraljičinoj plaži, a izvjesno je da ćemo imati i drugih manjih ali vrijednih investicija u turizmu. Na proljeće bi trebalo da počne izgradnja kapitalno važnog autoputa Podgorica-Mateševo, a tokom godine drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima“, istakao je on.

Vujanović je naglasio da izuzetni prirodni resursi sjevera i obavezuju i garantuju kvalitet novih ulaganja, a ja se nadam uz brzu dinamiku.

„Dobili smo od Ujedinjenih Arapskih Emirata vrlo povoljan kredit za razvoj poljoprivrede. Ubijeđen sam da ima uslova da se on vrlo ažurno daje za preduzetništvo u poljoprivredi, naročito za porodično preduzetništvo i posebno na sjeveru. Zato narednu godinu vidim kao godinu šanse ekonomskog razvoja, čiji efekti zavise isključivo od nas“, rekao je Vujanović.

Odgovarajući između ostalog na pitanje da se u javnosti često čuje da je Tužilaštvo najslabija karika u pravosuđu te kakvo je njegovo mišljenje Vujanović je ocijenio da je odgovornost tužioca posebna, a u sadašnjoj organizaciji dobila je na svom značaju.

„Siguran sam da smo se opredijelili za najbolji model pozicije tužioca u krivičnom postupku i da će vrijeme potvrđivati ispravnost reforme tužilaštva“, smatra predsjednik države.

Vujanović je dalje kazao da je očigledno da se mora intenzivirati i konkretizovati kampanja za članstvo u NATO-u.

„Moraju se detaljno objasniti ekonomski, politički i bezbjednosni benefiti i punom i pravom informacijom osigurati većinska podrška javnog mnjenja. Izrazito ubjedljiva parlamentarna podrška ne obezbjeđuje većinsku podršku javnog mnjenja. Čudno i teško objašnjivo. To obavezuje na intenzivnu i zajedničku kampanju koja mora biti interes svih koji su za NATO integraciju. Ova integracija ne smije biti vrijednost ni vlasti ni opozicije ni bilo koje pojedinačne partije, već države i društva u cjelini. Od nje će svi imati benefite i ona će biti novi i snažan podsticaj evropskih integracija. Moramo iskoristiti dosadašnja dostignuća u postizanju standarda NATO-a i očigledno otvorena vrata ove integracije“, poručio je Vujanović.

Premijer Milo Đukanović je uputio poziv svim strankama sa srpskim predznakom koje poštuju državu Crnu Goru da uđu u Vladu. Na pitanje da li takav savez moguć i s kim Vujanović je podsjetio da je bio predsjednik Vlade u koaliciji „Da živimo bolje“ u kojoj je bila i Narodna stranka i da je uvijek govorio da je ta koalicija funkcionisala skladno i efikasno.

„Taj period doživljavam vremenom u kome nije bilo ozbiljnog prigovora da ne postoje adekvatni uslovi za punu zaštitu interesa Srba u Crnoj Gori“, posebno je istakao Vujanović.

Predsjednik države je rekao da je ubijeđen da DPS i SDP krajnje posvećeno i odgovorno vrednuju kapitalno važne integracione procese prema EU i NATO-u.

„Naš razvoj, pa i ukupna budućnost u svom kvalitetu i sadržaju, značajno zavise od uspjeha tih integracija. Zato sam uvjeren, uz sve razlike unutar koalicije, da će naredna godina biti posvećena uspjehu tih integracija. Ovo tim prije što su nam otvorena izuzetno važna poglavlja pristupnih pregovora EU i što sa velikom nadom očekujemo naredni samit NATO-a vjerujući da će on biti posvećen i proširenju ove važne bezbjednosne, ali i ekonomske i političke alijanse“, zaključio je Vujanović.

Portal Analitika