Kultura

Britanska knjiga godine roman fantastike Nila Gejmena

3112knjiga
R
oman "Okean na kraju puta" Nila Gejmena proglašen je britanskom knjigom godine, odnijevši pobjedu na javnom glasovanju za nagradu Book of the Year 2013, jedinu u toj zemlji koju dodjeljuje publika.

Britanska knjiga godine roman fantastike Nila Gejmena
Portal AnalitikaIzvor

Gejmenov roman fantastike o čovjeku koji se vraća u dom svojeg djetinjstva na pogreb osvojio je u protekloj godini srca britanske čitalačke publike, pobijedivši u trci u kojoj je učestovovalo deset ovogodišnjih laureata prestižne britanske književne nagrade National Book Award.

Riječ je o nagradi za autore koje javnost zaista čita i kupuje, nazvanoj i "Oskarom izdavaštva".

O pobjednicima u svih deset kategorija odlučivala je National Book Awards akademija koja ima 750 članova na posebnoj svečanosti u Londonu 11. decembra.

No, o apsolutnom pobjedniku odlučuje javnost, koja je nakon proglašenja dobila priliku da izglasa svog favorita među pobjednicima svake pojedine kategorije. Lani je prestižnu titulu britanskog romana godine odnio erotski roman "Pedeset nijansi sive" E.L. Džejms.

Gejmenov roman u uži je izbor uvršten kao pobjednik kategorije "Audio-knjiga godine".

Gejman je zahvalio čitaocima na podršci, napomenuvši kako nije bio siguran hoće li se ikome svidjeti njegova priča.

- Nikada ranije nisam napisao knjigu toliko blisku mojem srcu, priču o sjećanjima, čarobnosti, strahovanjima i opasnostima djetinjstva, dodao je autor, koji piše kratke priče, romane i stripove, a bavi se i pozorištem i filmom, prenosi Hina.

Gejmena je proslavio strip serijal "The Sandman", a prema njegovom je romanu "Coraline" iz 2002. snimljena istoimena animirana horor-fantazija koja se prikazivala diljem svijeta.

Portal Analitika