Svijet

"Esquire": Papa Franjo najbolje odjeveni muškarac

3112papa2
P
apa Franjo je najbolje odjeveni muškarac po izboru magazina Eskvajr (Esquire), prenosi portal Klix.

"Esquire": Papa Franjo najbolje odjeveni muškarac
Portal AnalitikaIzvor

Iz poznatog magazine priznaju da je odluka prilično nekonvencionalna, ali da je papin jednostavan stil odijevanja označio novu eru u katoličkoj crkvi.

- Sjećam se kada je papa Jovan Pavle II sahranjen u onim jarko crvenim cipelama. Kada je aktuelni papa izabran i kada je odbio da nosi crvene cipele, pomislio sam kako to jasno odražava i njegov pristup ulozi pape - rekao je Mark-Ivan Blekmen, profesor dizajna muške odjeće.

Papu Franja veličaju zbog njegove skromnosti, a u avgustu je pozirao i za papski „selfie“ (autoportretsku fotku) sa grupom tinejdžera. Nekoliko sedmica kasnije, pozirao je sa crvenim klovnovskim nosem i tek vjenčanim parom.

- Papa Franjo razumije kako odjeća izražava karakter muškarca koji je nosi - kaže Meri Liza Gavenas, autorica Enciklopedije muške odjeće „Fairchild“-a.

Prema godišnjem istraživanju internet portala Global Language Monitor, 77-godišnji papa bio je osoba o kojoj se najviše razgovaralo u ovoj godini. Razlog tome je njegova sposobnosti da osvoji srca i umove ljudi harizmatičnim govorima i velikodušnim javnim djelima.

Početkom ovog mjeseca, magazin Tajm (Time) je papu proglasio za osobu godine, 86. u istoriji ovog magazina.

Foto: dailymail.co.uk, thedialog.org

Portal Analitika