Abiznis

Brajović poslao prijedlog ugovora o gradnji prve dionice autoputa Kinezima

3012brajovic
P
rijedlog ugovora o izgradnji prve dionice autoputa Bar-Boljare poslat je kineskim partnerima, izjavio je za Prvu televiziju ministar saobraćaja Ivan Brajović.

Brajović poslao prijedlog ugovora o gradnji prve dionice autoputa Kinezima
Portal AnalitikaIzvor

Završni pregovori počinju 10. januara i trajaće sve do potpunog usaglašavanja. Brajović ističe da je realno da izgradnja prve dionice pocne u prvom kvartalu 2014. godine.

-To je praktično ugovor o projetkovanju i izgradnji tako da se nadam da će iduće godine ući u realizaciju projekta i da ćemo imati sve pretpostavke za otpočinjanje projekta. Kad tako ozbiljno radite na projektu onda nekoliko dana ili sedmica ne znači ništa. Važno je samo da mi i naši partneri budemo zadovoljni onim što potpišemo i da to prodje parlamentarnu proceduru, da budemo sigurni da smo na najtransparentniji način prišli realizaciji ovog projekta- kazao je za Brajović.

On je kasnije na konferenciji za novinare naveo da će pravni osnov za gradnju autoputa biti međunarodni sporazum između Crne Gore i Republike Kine, koji je ratifikovan u parlamentu.

-U taj sporazum se moraju unijeti izmjene, vezano za projekat gradnje autoputa, a nakon toga će biti potpisan okvirni sporazum sa izvođačem radova, kineskom kompanijom CCCC. Zajedno sa glavnim ugovor Kinezima smo poslali i idejni projekat. Očekujemo da će dobiti odgovor tokom predstojećih praznika i da ćemo odmah nastaviti pregovore do zaključenja ugovora. Paralelno pregovaramo i sa Eksim bankom i o svim aktivnostima ćemo informisati parlament. Želimo da ovo bude pravi primjer realizacije međudržavnog sporazuma- istakao je Brajović.

On je podvukao da gradnja autoputa neće ugroziti održivost javnih finansija, niti gurnuti državu u dužničko ropstvo.

-Vlada itekako vodi računa o mogućnostima zaduživanja. Novac za autoput, svih 800 miliona eura, neće biti povučen odmah, već će Ministarstvo finansija sa Eksim bankom dogovoriti dinamiku povlačenja kredita. Iduće godine je planirano da se zaautoput zadužimo do 100 miliona, tako da smo daleko od dužničkog ropstva- rekao je Brajović.

Ministar je među najznačajnije završene projekte u godini na izmaku uvrstio izgradnju mosta Port Milena, koja je koštala preko 13 miliona eura, rekonstrukciju magistralnog puta Ulcinj – Sukobina (vrijednost radova preko 2,5 miliona eura), rekonstrukciju raskrsnica Cetinje- Budva i Herceg Novi- Morinj, sanaciju tri tunela na putnom pravcu Podgorica- Kolašin, sanaciju tunela na putu Šćepan Polje- Plužine, kao i sanaciju brojnih klizišta.

Portal Analitika