Društvo

Nikolić i Mijušković dobitnici nagradne igre ICJK-a i Portala Analitika

3012nagradnaigra
N
ataša Nikolić
i M. Mijušković dobitnici su nagradne igre Instituta za crnogorski jezik i književnost (ICJK) i Portala Analitika. U pitanju su luksuzna izdanjima – „Istorija crnogorske književnosti“ i „Pravopis i gramatika crnogorskoga jezika“.

Nikolić i Mijušković dobitnici nagradne igre ICJK-a i Portala Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Nataša Nikolić je putem svog Fejsbuk profila odgovorila tačno na pitanje - Kojem velikom crnogorskom piscu je naredne godine stogodišnjica rođenja? i prikupula najveći broj lajkova (15). Ona je osvojila izdanje „Pravopis i gramatika crnogorskoga jezika“ Ministarstva prosvjete. U pitanju su prvi zvanični pravopis i gramatika crnogorskoga jezika. Autori gramatike su Adnan Čirgić, Ivo Pranjković i Josip Silić.

2612ssok1

Svi učesnici su tačno odgovorili i na drugo pitanje - Ko su autori prve „Istorije crnogorske književnosti“?. Međutim, na Fejsbuk profilu Portala Analitika broj prikupljenih lajkova (3) je bio izjednačen, te je nagradu dobio M. Mijušković koji je osvojio najveći broj lajkova (23) u dijelu koji je ostavljen za komentare čitaoca na Portalu Analitika.

3012ss

„Istoriju crnogorske književnosti“, koju potpisuju tri autora, čine tri toma i obuhvata period od početaka pismenosti do 1918. godine. Prvi tom donosi pregled usmene književnosti, drugi - pregled književnih i kulturnih tokova od početaka pismenosti do sredine XIX vijeka, dok u trećem jedan od autora interpretira prozne, poetske i dramske tekstove od 1852. do 1918. godine.

2612fbcio

„Sve tomove karakteriše analitičko-sintetički pristup obradi crnogorske književnosti. Analitički je pristup izraženiji u obradi reprezentativnih pisaca i djela, a sintetički kad je riječ o piscima i djelima koji imaju književnoistorijsku vrijednost. Pisana je književnost obrađena uglavnom po periodima i književnim pravcima, a usmena po rodovima i vrstama – uz posebno isticanje reprezentativnih djela i njihovih autora“, navode iz Instituta za crnogorski jezik i književnost.

Kako bi preuzeli nagrade dobitnici treba da se jave na broj telefona glavnog i odgovornog urednika Portala Analitika - 069 017 081. Nagrade se mogu podići u prostorijama našeg portala 31. decembra do 12 časova i nakon 6. januara naredne godine.

Portal Analitika