Društvo

Azil u Crnoj Gori do sad je tražilo oko pet hiljada lica, dobilo ga je sedmoro

azilanti
O
d oko pet hiljada dosadašnjih tražilaca, međunarodnu zaštitu, odnosno azil  u Crnoj Gori je dobilo sedam lica. Dva lica su dobila status izbjeglice, a pet lica dodatnu zaštitu, od kojih su dvije u međuvremenu ukinute, jer su lica kojima su bile odobrene trajno napustile Crnu Goru, rečeno je Portalu Analitika u Direkciji za azil Ministarstva unutrašnjih poslova.

Azil u Crnoj Gori do sad je tražilo oko pet hiljada lica, dobilo ga je sedmoro
Portal AnalitikaIzvor

Pri tom, nije precizirano odakle su lica koja su dobila azil, ali jeste da su status izbjeglice dobili jedno lice iz Makedonije a drugo iz Jemena, dok su uživaoci dodatnih zaštita bili državljani Irana, Maroka, Irana i Bjelorusije.

Samo od  4. do  26. decembra, Direkciji za azil Ministarstva unutrašnjih poslova  podnijeto je 138 novih zahtjeva za dobijanje azila, rečeno je Portalu Analitika u MUP-u, ali nisu mogli precizirati da li je taj broj manji u odnosu na prethodni mjesec ili na isti period prošle godine.

Naime, nakon što su  u policijskoj akciji “Ruta” 4. decembra uhapše  22 osobe, pripadnici dvije kriminalne grupe  koje  se bavile krijumčarenjem azilanata, bilo je tvrdnji da su hapšenjem ovih osoba presječeni krijumčarski kanali kroz Crnu Goru.

Takvi se podaci mogu indirektno izvući upoređujući ranije izjave policijskih i drugih funkcionera. Nakon hapšenja pomenutih osoba, ministar policije Raško Konjević je saopštio da je od početka godine do 1. novembra u Crnoj Gori 3.200 osoba zatražilo azil. To je duplo više nego prošle godine, kada ih je bilo 1.464, kako je ranije rečeno Portalu Analitika u Upravi za izbjeglice.

Po toj računici, ovogodišnji mjesečni prosjek onih koji su se obratili MUP-u za azil do novembra je bio 320.

„Ne može se odrediti tačan broj lica koja dnevno dođu u prostorije Direkcije za azil, s obzirom da taj broj varira u zavisnosti od činjenice da li lice dolazi prvi put da podnese zahtjev za dobijanje azila, da li dolazi u cilju davanja izjave o okolnostima na kojima zasniva zahtjev za dobijanje azila, jednom ili više puta, da li dolazi da preuzme odluku o podnijetom zahtjevu, za dobijanje azila, da li dolazi da izjavi žalbu na zapisnik kod ovog organa i slično“, rečeno je Portalu Analitika iz Direkcije.

Iz ove službe objašnjavaju da se u skladu sa članom 19 Zakona o azilu, odluka po zahtjevu za dobijanje azila donosi u roku od tri mjeseca od dana podnošenja zahtjeva. Međutim, ovim zakonom je određen i kraći rok ukoliko se radi o očigledno neosnovanim zahtjevima.

„U tom slučaju rješenje se donosi u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. Takođe, ova lica imaju zakonsko pravo da ulože žalbu na svaku odluku Ministarstva unutrašnjih poslova, po kojima odluke donosi drugostepeni organ – Državna komisija za rješavanje po žalbama za azil. Odluke po žalbi se donose u roku od dva mjeseca, odnosno u roku od 30 ili 15 dana, u zavisnosti od vrste prvostepene odluke po zahtjevu“, rečeno je u MUP-u.

 

 

Portal Analitika