Abiznis

GOSPIĆ: Ugalj je skup zbog složene eksploatacije

gospicslajd
P
redsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Zoran Gospić kazao je da je pljevaljski ugalj relativno skup “zbog složenih prirodnih uslova u kojima se eksploatiše”.

GOSPIĆ: Ugalj je skup zbog složene eksploatacije
Portal AnalitikaIzvor

- Ugalj u Pljevljima se eksploatiše sa dubine od preko 150 metara, dakle imamo vrlo složene prirodne uslove. Zbog toga su sam ugalj  i eksploatacija relativno skupi, jer se zahtjeva i sveobuhvatna primjena rudarske struke i nauke. Dakle, imamo složenu hidrogeologiju, prisutna klizišta, ali i kombinovani sistem eksploatacije koji podrazumijeva bušenje, miniranje, utovar, transport, drobljenje i prevoz komercijalnim kamionima do TE „Pljevlja“, rekao je Gospić za Portal Analitika.

Podsjetimo, šef projekta Škoda Prahe za Pljevlja Rihard Kuba, kazao je u intervjuu za naš portal da je pljevaljski ugalj skup i da treba ispitati zašto je to tako.

Gospić je kazao da je jedna od obaveza Rudnika uglja, koja proističe iz Zakona o geološkim istraživanjima, doistraživanje i detaljno geološko istraživanje za ležišta za koja posjedujemo koncesije.

- Na osnovu svih navedenih istraživanja i elaborata na prostoru opštine Pljevlja imamo oko 200 miliona tona uglja, naveo je Gospić, ističući da je Rudnik proteklu godinu završio sa pozitivnim finansijskim pokazateljima.

- Rudnik uglja poslovnu 2013. godinu završiće sa dobrim proizvodnim i sa izuzetnim finansijskim rezultatima, dakle završavamo godinu finansijski pozitivno. U godini ekonomske krize koja je obilježila i 2013., možemo reći da je i za nas ovo bila godina stabilizacije i štednje, godina transparentnosti, kontrole i nadzora nad tehnološkim procesima i procedurama. Sa našim ključnim partnerom EPCG imali smo dobru saradnju i tu saradnju treba svakako dalje unaprijeđivati. Cilj nam je moderna kompanija, koja će biti oslonac termoenergetskog sektora i snažan zamajac izgradnje II bloka TE „Pljevlja“.

Osim profitabilnog poslovanja, rudarska djelatnost zahtjeva poseban senzibilitet i društveno odgovorno ponašanje prema sredini u kojoj egzistiramo, ali i prema zaposlenim. Mogu reći da imamo dobru saradnju sa svima njima, ali i sa sindikatima bez obzira na povremeno različita mišljenja, objasnio je Gospić, dodajući da Rudnik uglja ima iskustvo znanje, strategiju i viziju.

- Često se postavlja pitanje o količinama, kvalitetu i kapacitetima Rudnika uglja, pa zbog toga treba ovdje istaći da Rudnik uglja već uspješno posluje 62 godine na privrednoj mapi Crne Gore. Dakle, imamo iskustvo, znanje, strategiju, viziju i niz projekta, koji na jasan način definišu kojim putem Rudnik uglja treba da ide u narednom periodu, poručio je Gospić.

Prema njegovim riječima, definisani su i prioriteti za 2014. godinu za realizaciju Energetskog bilansa.

- Dakle, neophodno je preuzeti mjere i aktivnosti koje se prvenstveno odnose na isporuku uglja TE „Pljevlja“ prema planiranoj dinamici koja se utvrđuje Energetskim bilansom Crne Gore, blagovremeni otkup zemljišta i objekata u zoni izvođenja rudarskih radova, realizaciju investicionih i remontnih radova, sprovođenje mjera zaštite na radu i zaštite životne sredine prema zakonskim i planskim dokumentima. Drugim riječima sa realnim optimizmom očekujemo 2014. godinu sa ubjeđenjem da će Rudnik uglja biti dio rješenja, a ne problema, za II blok TE „Pljevlja“ bez obzira ko će biti investitor, zaključio je Gospić.

P.ZEČEVIĆ

Portal Analitika