Politika

LUKŠIĆ: Prilikom kupovine kampa “Zlatica” nije bilo elemenata korupcije

1712luksic1
P
otpredsjenik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić rekao je na današnjoj sjednici Odbora za antikorupciju da se do cijene po kojoj je prodat kamp “Zlatica” došlo na osnovu mišljenja najeminentnijih eksperata.

LUKŠIĆ: Prilikom kupovine kampa “Zlatica” nije bilo elemenata korupcije
Portal AnalitikaIzvor

Lukšić je na kontrolnom saslušanju povodom kupovine motela „Zlatica“ za rješavanja pitanja smještaja specijalne i posebne jedinice Uprave policije 2011. godine, kazao da po onome što su njegova saznanja u tom slučaju nije bilo elemenata korupcije.

Osim Lukšića pred Odborom za antikorupiju saslušan je i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević dok zamjenik vrhovniog državnog tužioca Veselin Vučković nije došao.

- Razlozi iz kojih se ušlo u ovaj pravni posao zasnivali su se prije svega na tome da je  jako puno vremena MUP koristio taj kamp za smještaj specijalnih jedinica i da je odgovarajući za njihove porebe. Što se tiče cijene koja je 8.339.999eura - do nje se došlo tako što je Uprava za nekretnine dala procjenu na osnovu mišljenja najeminentnijih eksperata kada je u pitanju procjenjivanje imovine. Čalnovi te komisije su bili Slavko Simović, predsjednik, koji je sad direktor područnne jednice Podjgorica, Dragan Kovačević koji je sada direktor Uprave za nekretnine i Mirković Milan jedan od najrenomiranijjih procjenitelja – rekao je Lukšić na sjednici Odbora za antikorupciju na koju je pozvan u svojstvu bivšeg predsjenika Vlade.

Ministar Lukšić je istakao da je taj materijal  poslužio kao osnova za prcjenu vrijednosti.

Poslanik DF-a Andrija Mandić pitao je „zar nije bilo bolje rejšenje da se SAJ izmjesti na mejsto đe su nekad bile kasarne“ na što je Lukšić odgovorio da  većina zemljišta na kojima su bile kasarne ima drugačiju namjenu.

Član odobra iz redova DF-a Koča Pavlović  nnaveo je da je rezultat cijele transakcije od prodaje UTIP-a pa do danas je da je „Normal company dobio hotele „Crnu Goru“, „Ljubović“, nekoliko hiljada kvadarata u gradu i oproštaj duga“.

- Mislite li da je taj ugovor štetan i da je država njime oštećena. I mislite li da se radi o neznanju ili korupciji – pitao je Pavlović.

Lukšić je istakao da „te postupke moramo posmatrati odvojeno i da nema elemenata korupcije“.

- Neće biti prvi put da kad bi spojili ove postupke mogli doći do kontroverznnih zaključaka. Ako kupujete akcije preduzeća to ne odražava bilans stanja i one ne moraju da odražavaju virjednost imovina placa ili nekog objekta. Ovo je bio tenderski postupak gdje su se javljali pnuđači da kupe akcije. Da sad neko uzme kamp Zlatica, koji Vlada još nije otplatila, promjenite DUP  i obezbjedite drugačiju građevinsku namjenu, tom procjenom ćete moći doći i do sume koja više nije osam nego možda 16 miliona. Ovo govorim da bi razdvojili različite ekonomske poslove – precizirao je Lukšić.

- Ono što su moja saznanja ili što je moj nivo informacija jeste da nijesam primjetio, niti imam saznanja, o bilo kakvom obliku korupcije – naglasio je potpredjenik Vlade.

Poslanika Pozitivne Mladena Bojanića zanimalo je da li je neko iz Vlade tražio neko aliternativno rješenje za smještaj pripadnika specijalne jedinice.

Lukšić je  istakao da se pominjao se „Strjeljački klub“ i poligon „Špiro Mugoša“ ali da su ti prijedlozi bili odbačeni i da je ocjenjeno da je kamp na Zlatici nnajbolje rješenje.

Neadekvatni uslovi: Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je da MUP treba da ima adekvatan način rješano pitnje smještaja specijalnih jedinica ističući da „smještaj u kampu na Zlatici nije adekvatan i da se nalazi u izuzetno lošem stanju“.

Na pitanje poslanika SNP-a Dragoslava Šćekić da li misli da u kupovini kampa na Zlatici ima elemenata za državnog tužioca,  Konjević je istakao da „smo doili  dopis VDT-a i da on ne želi da se mješa u posao tužioca“.

Poslanik Andijra Mandić pitao je ministra Konjevića  da li je u kamp Zlatica ulagao Darko Šarić i „da li je moguće i da su i ovdje kao što se dešavalo u okružennju kriminalci ulagali u borbu protiv mafije“.

- Da te momke iz kampa Zlatica ne uvezujemo u poltičku oblandu ili u nešto što bi imalo političke konotacije. Ova vrsta ekonomsko pravnog posla koja je napravljena, i specijalna jeedinica ne treba da se vezuju za ovaj posao. Oni rade svoj posao skladno zakonu  – odgovorio je Konjević.

On je istakao da za bilo koju vrstu informacija koju trenutno nemmaju članovi odbora spreman da podjeli.

Na početku sjednice predsjednik oddbora iz DF-a Predrag Bulatović rekao je da je rad odbora uskraćen jer ne prisustvuje Vrhovni državni tužilac. Poslnik Koča Pavlović istakao je da je nedolaskom Veselina Vučkovića rad odbora obesmišljen i preporučio da se u ovom slučaju otvori paramantarna istraga.

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić naglasio je da neprosustvo tužioca nije nikakav nedostatak jer je Vučković poslao svoju izjavu.

Vučković je, u dopisu koji je poslao Odboru, potvrdio da je Tužilaštvo otvorilo postupak o kupovini kampa koju je potpisao Veselin Veljović, tadašnji direktor Uprave policije. 
Istraga o kupovini kampa na Zlatici, obavljena za vrijeme mandata Lukšića, koji je tada bio i predsjednik Savjeta za privatizaciju.

Portal Analitika