Svijet

Novi napad u Volgogradu: Eksplozija u trolejbusu, najmanje 13 mrtvih

3012vogograd
P
rema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Rusije, najmanje 13 osoba je poginulo, a 28 povrijeđeno u eksploziji trolejbusa koja se jutros dogodila u Volgogradu, na jugu Rusije, prenosi Blic.

Novi napad u Volgogradu: Eksplozija u trolejbusu, najmanje 13 mrtvih
Portal AnalitikaIzvor

Novi napad se odigrao dan nakon što je u samoubilačkom bombaškom napadu na željezničkoj stanici u Volgogradu koji je izvršila žena, poginulo 17 ljudi.

Trolejbus je skoro potpuno uništen u eksploziji, koja je odjeknula u 8.25 sati po lokalnom vremenu, jedino je prednji dio donekle ostao. Nacionalni Komitet za borbu protiv terorizma je saopštio da je bomba najvjerovatnije bila postavljena u dijelu trolejbusa predviđenom za putnike. Među povrijeđenima je i jednogodišnje dijete.

3012vogograd1S obzirom na to da je trolejbus starije proizvodnje i u njemu nema kamera, nadležni ne mogu na osnovu snimka da rekonstruišu događaje koji su prethodili tragediji. Policija trenutno prikuplja amaterske video snimke načinjene mobilnim telefonima prolaznika i svjedoka.

Prema izvještajima medija, u Vogogradu je potpuni saobraćajni kolaps. Eksplozija je bila toliko jaka da je razbila prozore na radnjama i okolnim zgradama. Agencija Interfaks prenosi da mnogi stanovnici Volgograda odbijaju da koriste gradski prevoz, a da neka gradska preduzeća šalju svoj transport zaposlenima. U Volgogradskoj oblasti danas je proglašen visok stepen opasnosti od terorizma.

Po nalogu predsjednika Vladimira Putina, u taj grad, koji se graniči sa Sjevernim Kavkazom, otišao je šef Federalne službe bezbjednosti Aleksandar Bortnikov. Ruska Federalna služba bezbjednosti smatra da je veoma vjerovatno da su jutrošnji bombaški napad u trolejbusu u Volgogradu i samoubilački napad na željezničkoj stanici povezani, javila je „Raša tudej“ (Russia Today). Vlasti oba napada smatraju terorizmom.

Predsjednik Ruskog olimpijskog komiteta Aleksandar Žukov rekao je za agenciju ITAR-Tass da su „sve mjere predostrožnosti sprovedene“ za naredne Olimpijske igare u Sočiju.

- Ne vjerujem da će biti nekih naknadnih mjera poslije napada u Volgogradu, jer smo sigurni da je završeno sve što je trebalo da se uradi, kako bi se situacija osigurala - izjavio je Žukov.

Foto: blic.rs

Portal Analitika