Abiznis

Novi rekord Amazona - 426 narudžbi po sekundi

3012amazon
I
z najveće onlajn trgovine, Amazona, pohvalili su se još jednom odličnom prazničnom sezonom, uprkos problemima s dostavom, prenosi T portal.

Novi rekord Amazona - 426 narudžbi po sekundi
Portal AnalitikaIzvor

Širom svijeta tokom prvog ponedjeljka nakon Dana zahvalnosti u SAD-u, poznatijeg i kao „sajber ponedjeljka“ (Cyber Monday), primili su narudžbe za više od 36,8 miliona predmeta, odnosno 426 narudžbi po sekundi.

Novi Xbox One i Playstation 4 bili su toliko popularni, da su ih tokom najveže gužve kupci kupovali po više od hiljadu komada u jednom minutu. A poređate li sve kupljene pakete s filmom „Zvjezdane staze: Prema tami“ (Star Trek: Into Darkness) jedan do drugog, niz bio dugačak kao i da tako poslažete 25 Enterprajsa (Enterprise). Više od pola kupaca šoping je obavilo koristeći mobilni uređaj. Nisu objavili precizne podatke o prodaji e-čitača i tableta iz serije Kindle.

Doduše, neki od kupaca ostali su bez poklona pod jelkom, jer je UPS kasnio s isporukama. U Amazonu tvrde kako su oni svoj dio posla obavili na vrijeme, a u UPS- da je opseg vazdušnih pošiljki premašio njihove kapacitete malo prije Božića. Amazon se kupcima izvinio tako što je pokrio troškove poštarine i dao im po poklon-karticu vrijednu 20 dolara.

Što se najbolje prodavalo na Amazonu?

Tableti: Kindle Fire HD i Kindle Fire HDX sa ekranima dijagonale sedam i osam inča (17,7 i 20,3 centimetara)

Televizori: Tri Samsunga: Smart LED HTDV sa ekranom dijagonale 32 inča (81,2 centimetra), LED HDTV (40 inča, 101 centimear) i Slim LED HDTV (22 inča, 55,8 centimetara)

Laptopovi: Chromebook (Samsung), Transformer Book (ASUS) i Chromebook (Acer)

Kamere: Canon EOS Rebel T3i, Canon PowerShot A2500 i Fujifilm Instax Mini 8

Video igre: „Call of Duty: Ghosts“ (Xbox 360), „Just Dance 2014“ (Nintendo Wii), „Grand Theft Auto V“ (Xbox 360)

Amazon MP3: Eminem - „The Marshall Mathers LP2“; Lady Gaga - „Artpop“; Lorde - „Pure Heroine“

Filmovi i TV: „Despicable Me 2“, „Star Trek: Into Darkness“, „Man of Steel“

Foto: observer.com

Portal Analitika