Region

Čepurin: Rusija u Srbiju ulaže oko pet milijardi eura

3012cepurin
A
mbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin najavio je u intervjuu za Geopolitiku će ta zemlja naredne ri  godina u Srbiji uložiti oko pet milijardi eura „na osnovu uzajamne koristi i u interesu naših naroda“, prenosi Blic.

Čepurin: Rusija u Srbiju ulaže oko pet milijardi eura
Portal AnalitikaIzvor

- Rusija se tokom više godina čvrsto pridržava svog stava vezanog za Kosovo, koji je svima dobro poznat. Mi podržavamo napore Srba, koji su usmjereni ka rješavanju kosovskog problema na miran način, uz očuvanje suvereniteta Srbije - kazao je Čepurin.

On je ocijenio da je protekla godina u odnosima Srbije i Rusije bila dinamična, ističući da bi Rusija željela da se razvija rame uz rame sa velikim brojem zemalja i naroda „i prije svega, van svake sumnje, sa Srbijom, na osnovu uzajamne koristi i u interesu naših naroda“.

Govoreći o saradnji Srbije i Rusije u privredi, Čepurin je istakao gasovod Južni tok, čija je izgradnja počela 24. novembra, kao „najveći projekat u Evropi posljednje decenije“.

- Glavna stvar je, što se tiče mene, u tome da su se u protekloj godini Srbija i Rusija opredijelile za realizaciju, u naredne dvije-tri godine, investicionih i infrastrukturnih projekata takve veličine koji nisu viđeni od ranije, u iznosu oko 4 milijardi eura - kazao je Čepurin, navodeći ulaganja u Južni tok od 1,9 milijardi eura, ulaganja Gasprom nafte i NIS-a od 1,5 milijardi eura, kao i rekonstrukciju željezničkih pruga Srbije od 600 miliona eura.

Čepurin je dodao i da su ruske kompanije spremne da učestvuju u najavljenim procesima buduće privatizacije u Srbiji.

On je istakao da se Rusija protivi proširenju NATO uopšte, ocjenjujući da to neće doprinijeti „ničemu osim pogoršanju situacije u svijetu“.

- Srbija kaže da će sarađivati i sa NATO-om i sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) i u obije organizacije ima svoje posmatrače. Ovdje je bio naš ministar odbrane (Sergej) Šojgu i obije strane su saglasne da Srbija treba da gleda svoj interes - zaključio je Čepurin.

Portal Analitika