Abiznis

Euro nakon dvije godine iznad 1,38 USD

okeuro
K
urs eura ove sedmice je na valutnim tržištima, prvi put nakon dvije godine, skočio iznad 1,38 USD, jer su ga banke kupovale kako bi ojačale bilanse uoči provjere kapitala, ali je kasnije, ipak, skliznuo ispod tog nivoa.

Euro nakon dvije godine iznad 1,38 USD
Portal AnalitikaIzvor

Kurs eura prema američkoj valuti ojačao je 0,5 odsto na 1,3750 USD, dok je u petak u jednom trenutku skočio na 1,3894 USD, najviši nivo od oktobra 2011. godine, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, euro je ojačao 1,6 odsto na 144,6 JPY, novi najviši nivo od oktobra 2008. godine. I dolar je ojačao u odnosu na jen, jedan odsto na 105,15 JPY, novi najviši nivo u preko pet godina.

Snažan skok eura u petak posljedica je vijesti da će Evropska centralna banka (ECB) provjeravati kapitalne pozicije banaka eurozone na kraju godine, kako bi snimila kvalitet njihove imovine. Tim provjerama, koje će početi naredne godine, ECB želi da ustanovi kojim bankama treba svjež kapital.

To je u petak podstaklo snažnu potražnju banaka za eurima u nastojanju da poboljšaju bilanse.

»Puno pažnje posvećeno je provjeri ECB-a, tako da se zauzimaju pozicije pred kraj kalendarske godine«, kazao je valutni strateg u banci Danske, John Hardy.

Oscilacije valutnih kurseva bile su, prema ocjeni trgovaca, pretjerane zbog slabe likvidnosti u prazničnom periodu, pa je kurs eura istog dana skliznuo ispod 1,38 USD.

Pod najvećim je pritiskom, ove sedmice bila je japanska valuta, što je posljedica sklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama. Zbog toga su cijene dionica na Vol stritu i Frankfurtskoj berzi dostigle rekordne nivoe, dok je pala potražnja za valutama koje se smatraju sigurnim utočištem u nesigurna vremena i koje nose niske prinose, kao što je jen.

Japanska valuta je pod pritiskom, jer se očekuje da će centralna banka Japana naredne godine dodatno olabaviti ionako labavu monetarnu politiku.

 

 

Portal Analitika