Politika

VUJOVIĆ: SPC otvoreno podržava DPS

Zlatko_Vujovic
S
rpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori otvoreno podržava Demokratsku partiju socijalista (DPS) i njene eventualne koalicije sa prosrpskim strankama, ocijenio je analitičar, Zlatko Vujović.

VUJOVIĆ: SPC otvoreno podržava DPS
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da je sada teško procijeniti mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora naredne godine, navodeći da će takva odluka sačekati ishod lokalnih izbora u Podgorici.

“Vidljiv je napor DPS-a da poveća svoj koalicioni kapacitet i da stvaranjem novih savezništava smanji 'ucjenjivački' kapacitet Socijaldemokratske partije (SDP)”, rekao je Vujović agenciji Mina.

On smatra da je očigledno je da su najave lidera SDP-a, Ranka Krivokapića o formiranja novog suverenističkog bloka, kao i otvaranje mogućnosti koaliranja sa Demokratskim frontom, podstakli DPS na radikalnije korake.

“Posljednji mjeseci su nam pokazali da su se narušeni odnosi između DPS-a i SPC prilično popravili, posebno kada je riječ o situaciji u Podgorici. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, sada već otvoreno podržava DPS, kao i eventualno koaliranje nekih “prosrpskih” partija sa DPS-om”, precizirao je Vujović.

On je dodao da ne treba zanemariti da su neke opozicione partije čiji su predstavnici izabrani sa jedinstvene liste opozicije za odbornike u podgoričkom parlamentu odlučili da podrže manjinsku lokalnu vladu DPS-a.

“S obzirom na izuzetan uticaj koji SPC ima na te dvije male partije, iz današnje perspektive djeluje prilično realno, da SPC može da se pojavi kao garant formiranja neke nove parlamentarne većine u Podgorici”, rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, udaljavanjem DPS-a i SDP-a, SPC pokušava da popuni prostor neophodan DPS-u za formiranje vladajuće većine.

“U narednom periodu treba sačekati da se vidi da li će posljednji potezi DPS-a i SPC uticati na odnose u vladajućoj koaliciji kao i između opozicionih partija, ali bez obzira na razvoj vidljivo je da će SPC, koja je to dosad radila prikriveno, sada već otvoreno se postaviti kao politički akter koji želi da utiče na formiranje vlasti i kreiranje politika”, naveo je Vujović.

On je dodao da će SDP, ukoliko na narednim parlamentarnim izborima nastupi van koalicije sa DPS-om biti “ukliješten” između nekadašnjeg koalicionog partnera i opozicione Pozitivne Crne Gore, i “to je prilično loša pozicija za SDP”.

“Više je nego jasno da SDP mora napraviti sa Pozitivnom ili koaliciju ili pakt o nenapadanju. Pakt o nenapadanju sa tom i drugim opozicionim partijama, SDP može da obezbijedi jedino ako sruši Vladu i izazove vanredne izbore”, precizirao je Vujović.

 

 

Portal Analitika