Društvo

CPC služila liturgiju borcima Božićnog ustanka

3110lucindan
M
itropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo sa sveštenstvom slušio je u nedjelju  u kapeli Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju,  povodom  90 godina od pogibije  jedanaest  boraca   Božićnog  ustanka  u Šćepan dolu u Rubežama  kod Nikšića,   zaupokojenu liturgiju.

CPC služila liturgiju borcima Božićnog ustanka
Portal AnalitikaIzvor

“Te zime 28. decembra  1923. godine jedanaest  boraca se  nije  htjelo predati  srpskoj vojsci  i bjelaškoj omladini. Izdani  i opkoljeni sa oko 800 vojnika  riješili  su  svi da   izginu za pravo, čast i slobodu Crne Gore”, saopšteno je iz CPC-a.

Iz CPC-a su naglasili da su srpski vojnici pronijeli njihova beživotna tijela  nikšićkim ulicama, a nakon toga ih sahranili tajno, tako da ni danas nikome nije poznato gdje im je grob.

- Služili smo danas parastos mogu da kažem slobodno crnogorskim mučenicima koji su položili svoje živote za Crnu Goru. Ovo će biti tradicionalni praznik koji će svake godine obilježavati Crnogorska pravoslavna crkva. Sa ovim našim današnjim i praznikom i parastosom želimo da podsjetimo Crnogorce da su ti ljudi izginuli za ovu crkvu, za ovaj narod i za ovu današnju slobodu -  kazao je mitropolit CPC Mihailo nakon služenja liturgije.

Danas smo ovdje da ne dozvolimo da zaborav prepokrije zločin nad onima koji život pretpostaviše odanosti prema domovini Crnoj Gori.Trinaest je godina od prvog pomena i zaupokojene liturgije pogibaocima,kojima su više od sedam decenija nastojali da preoblikuju herojstvo i uzvišeno žrtvovanje ,a njihovim dželatima i dželatima crnogorske sloboda da dodijele patriotizam. Tragično je saznanje da ni danas  nako 90 godina zločinom svega što je sveto, crnogorsko, nijesu sabrani zemni ostaci jedanaestorice neumrlih crnogorskih vitezova i zatočnika crnogorske slobode -  kazao je nakon litrgije   Miodrag Baletić.

Prema njegovim riječima poražavajuće je i saznanje da njihovo potomstvo  ni danas uveliko ne prepoznaje uzvišenost njihove žrtve i značaj njihovog stradanja.

- Na dan kada nas od zločinačkog djela, od neljudskosti činjene crnogorskim herojima  u šćepan dolu nadomak Nikšića, dijeli gotovo čitavo stoljeće nemamo odgovor ni poštovanje za istorijsku veličinu njihovog podviga od onih koji predstavljaju vlast suverene Crne Gore.Današnjim činom, sjećanjem i hrišćanskim pomenom želimo da zaborav i nemar ne oskrnave istorijsko i uzvišeno moralno djelo - poručio je Baletić .

Jedanaest   boraca   Božićnog  ustanka, koji su poginuli   u Šćepan dolu u Rubežama  kod Nikšića, a kojima je u nedjelju služena zaupokojena liturgija su: Savo Raspopović, Milutin Mujo Bašović, Miloš Kovačević, Petar Zvicer, Labud I Radovan Bigović, Jovo Krivokapić, Kićun Popović, Golub Andrijin Vujović, Stevo Ivov Božović i Ilija Đukić.

Portal Analitika