Svijet

Protest više od 50.000 Ukrajinaca zbog napada na novinarku

ukraina
D
esetine hiljada Ukrajinaca okupilo se danas na Trgu nezavisnosti u Kijevu u znak protesta zbog brutalnog prebijanja proevropske novinarke Tatjane Čornovol (34) koja se bavi istraživačkim radom u vezi s predsjednikom Viktorom Janukovičem i njegovom vladajućom elitom.

Protest više od 50.000 Ukrajinaca zbog napada na novinarku
Portal AnalitikaIzvor

Više od 50.000 demonstranata, koliko ih se okupilo, planiraju da desetinama automobila krenu ka Janukovičevoj rezidenciji Mezigirija koja se, pod jakim obezbjeđenjem, nalazi na obalama rijeke Dnjepar, a za koju Čornovolova tvrdi da ju je predsjednik nezakonito "privatizovao".
- Odatle ćemo otići do rezidencije predsjednika parlamenta, a potom i do premijerove rezidencije -  saopštio je ranije danas opozicioni lider Arsenij Jacenjuk, istakavši da opozicija ima tri ključna zahtjeva: da se oslobode nedužni (demonstranti koje je uhapsila policija), da se uhapse banditi i da se raspušti vlada.
- Planiramo da protestujemo sve dok vlasti ne izmjene ustav i ograniče ovlašćenja predsjednika - izjavila je penzionerka iz Kijeva Tatjana Kornijenko, okružena mnogobrojnim ukrajinskim zastavama koje, u rukama demonstranata, vijore na centralnom trgu u prijestonici Ukrajine.
Ukrajinska novinarka Tatjana Čornovol (34), koja je 25. decembra pretučena i ostavljena u jarku, izjavila je da je napadnuta iz osvete i da se napad "nije dogodio slučajno", pošto je prethodno pokrenula priču o luksuznim rezidencijama ukrajinske političke elite

Ambasadori SAD, Francuske, Njemačke, Finske, Belgije i Kanade posjetili su juče novinarku u bolnici i izrazili zabrinutost zbog nasilja nad demonstrantima i novinarima koji prate proteste u Ukrajini.

Portal Analitika