Abiznis

FABRIS: Nismo daleko od kritične zone zbog rasta javnog duga

fabris
V
iceguverner Centralne banke (CBCG) Nikola Fabris ocijenio je da će ključni izazov za državu u narednoj godini biti zaustavljanje rasta javnog duga koji se u odnosu na kraj 2007. godine udvostručio.

FABRIS: Nismo daleko od kritične zone zbog rasta javnog duga
Portal AnalitikaIzvor

Fabris je u intervjuu “Vijestima nedjeljom” rekao da tendencija rasta duga zabrinjava, da država još nije ušla u zonu koja bi se mogla smatrati kritičnom, ali nije ni daleko od nje.

“U 2013. godini bilo je određenih pozitivnih tendencija, ali one se moraju održati i poboljšati u narednim godinama, jer ne postoji preveliki prostor za dalje 'bezbjedno' zaduživanje. Ovu godinu ćemo vjerovatno završiti sa javnim dugom od oko 55 odsto bruto-domaćeg proizvoda. U pitanju je nivo koji unosi zabrinutost, još nijesmo ušli u kritičnu zonu, ali nijesmo ni daleko od nje”, ocijenio je Fabris.

Javni dug u Crnoj Gori na kraju ove godine iznosi 1, 9 milijardi eura.

„Nakon godina brzog rasta javnog duga 2013. je unijela dozu optimizma da takva tendecija može biti zaustavljena, jer je rast javnog duga u ovoj godini dominantno posljedica nekih ranijih slabosti i to velikog broja izvršnih sudskih presuda i aktiviranje garancija za kredite KAP-a“ kazao je Fabris.

Viceguverner je iznio stav da u ovom trenutku Crnoj Gori nije potreban finansijski aranžman sa MMF-om, ali da u slučaju pogoršanja stanja ne treba bježati ni od te opcije.

Odgovarajući na pitanje da li je i dalje stava da KAP treba zatvoriti, te kako će se, po njegovom mišljenju završiti tender za prodaju imovine KAP, Fabris je kazao:

„Naš stav je da je najbolja opcija da se za KAP pronađe strateški partner a ukoliko to nije moguće, da se onda ozbiljno razmotri opcija zatvaranja KAP-a. Smatramo da postojeće stane u kojem je prodajna cijena niža od cijene koštanja nije dugoročno održiva. Mislim da će, imajući u vidu date okolnosti, biti vrlo teško pronaći ozbiljnog strateškog partnera, osim ukoliko mu ne budu ponuđene značajne subvencije.“

Portal Analitika