Region

Mesić: Kinezi imaju ogroman kapital i žele da ulažu u region

2812stjepanmesicok
B
ivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas da se ni Vlada ni njezini resori nisu trebali upletati u "slučaj Perković", koji je od početka trebalo prepustiti pravosuđu, a smatra i da bi bilo najbolje odustati od ustavnih promjena oko kojih se ne može postići konsenzus vladajućih i opozicije.

Mesić: Kinezi imaju ogroman kapital i žele da ulažu u region
Portal AnalitikaIzvor

"Trebalo je stvar prepustiti pravosuđu. Ali sada kada se to nije dogodilo, očito je da nema konsenzusa neophodnog za promjene Ustava", rekao je Mesić u intervjuu Hrvatskom radiju.

Složio se i da bivši obavještajac Ivan Perković sigurno ima informacije koje nekome ne odgovaraju, ali i ustvrdio da je to manje važno u odnosu na važnost poštivanja trodiobe vlasti i podjele poslova između pravosuđa, zakonodavne i izvršne vlasti.

Govoreći o slučaju Ivana Perkovića, čiji je sin bio i njegov savjetnik, tvrdi da s Perkovićem u to vrijeme nije imao nikakvih kontakata.

Smatra i da ne postoji opasnost od nečega što bi Perković mogao otkriti u javnosti, ustvrdivši da se "već sve u ovoj zemlji zna, te da od toga ne treba praviti nikakvu veliku buku".

Mesić, koji se upravo vratio iz posjete Kini, ističe veliki interes tamošnjih investitora za ulaganja u Hrvatsku, posebno za proširenje riječke luke i izgradnju brze željeznice od Rijeke do Budimpešte.

"Kina, koja ima ogromna sredstva, želi ulagati u centralnu i jugoistočnu Evropu", kaže Mesić, naglašavajući da treba otvoriti prostor za razgovor, jače motivisati ulazak stranog kapitala i preduzeti mjere kako bi se Hrvatska mogla uklopiti u tržišta koja su joj do sada bila zatvorena.

Mesić je u intervjuu pohvalio inicijativu saborskog zastupnika don Ivana Grubišića da se izmijeni ugovor sa Vatikanom i uvede tzv. crkveni porez za vjernike, kao u Njemačkoj i nekim drugim evropskim zemljama.

-To bi sada moglo biti izvodljivo jer je papa Franjo osoba s kojom se može razgovarati- ocijenio je Mesić.

Portal Analitika