Društvo

VLADA: Dozvoljena upotreba nacionalnih simbola na svadbama

okVlada11
P
redlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simobla definiše njihovu slobodnu upotrebu na svadbama i u lokalnim samoupravama u kojima je neki manjinski narod značajno zastupljen, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

VLADA: Dozvoljena upotreba nacionalnih simbola na svadbama
Portal AnalitikaIzvor

Iz tog resora su podsjetili da je Vlada na poslednjoj sjednici utvrdila taj Predlog zakona, navodeći da je osnovni razlog za iniciranje novog akta činjenica da Zakon o upotrebi nacionalnih simbola donijet 2000. godine.

„Tim aktom nijesu definisana važna pitanja garantovanih ustavnih prava i sloboda izbora, upotrebe i javnog isticanja nacionalnih simbola“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su pojedine interpretacije novog Predloga u javnosti bile nejasne i pogrešne, objavila je Mina.

Predlogom je, kako su naveli, jasno definisana procedura izbora nacionalnih simbola, mogućnosti isticanja i korišćenja zastave i grba, kao i situacije kada je korišćenje nacionalnih simbola izričito zabranjeno.

„Osim toga, definisane su i situacije upotrebe nacionalnih simbola u jedinicama lokalne samouprave kada je neki manjinski narod većinski ili predstavlja značajan dio stanovništva. Predlog sadrži i norme koje se odnose na zaštitu utvrđenih nacionalnih simbola, kao i kaznene mjere za nepoštovanje zakonskih odredbi“, kaže se u saopštenju, koje je prenijela agencija Mina.

Iz Ministarstva su kazali da je privatna upotreba nacionalnih simbola, na svadbenim i drugim veseljima, dozvoljena.

„Zakon je otišao i korak dalje, pa i u službenim prostorijama namijenjenim za vjenčanja dozvoljava upotrebu nacionalnih simbola. Pored toga, upotreba nacionalnih simbola na javnim skupovima reguliše se i Zakonom o javnim skupovima“, navodi se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika