Društvo

Bar: Novogodišnja proslava u “Dnevnom boravku za stare”

2812baRRR
C
aritas Barske nadbiskupije je juče organizovao novogodišnju proslavu za korisnike projekata “Njega starih lica” i “Dnevnog boravka za stare”. Svečanom ručku, koji je pratio kulturno-umjetnički program, prisustvovalo je oko četrdesetak starih osoba.

Bar: Novogodišnja proslava u “Dnevnom boravku za stare”
Portal AnalitikaIzvor

U ime partnerskih organizacija, ispred Centra za socijalni rad, obratila se Zdravka Jovetić koja je izrazila najiskrenije želje da se ovi projekti nastave i u budućnosti, dok je prisutne u ime Opštine Bar pozdravila Milojka Glišić i poželjela da se ovakva druženja organizuju još dugi niz godina.

Druženje je uljepšao Rajko Joličić, čuveni barski Djeda Mraz, poznati pjesnik, novinar, glumac, humorista, satiričar i humanista koji je stare obradovao recitacijama i stihovima o Baru.

Dnevni boravak za stare osobe je servis vaninstitucionalne podrške, kroz koji korisnici imaju mogućnost dobijanja usluga iz domena sitne medicinske njege, opšte njege, socio-društvenih aktivnosti, savjeta stručnjaka (socijalnih radnika, ljekara, psihologa, ...), vešeraja i toplog obroka. Za korisnike servisa je obezbijeđen prevoz u, i iz, Dnevnog boravka.

Ove godine, Caritasov Dnevni boravak za stare osobe slavi 10 godina od otvaranja i prvi je takav servis u Crnoj Gori. Tokom ovog perioda usluge ovog servisa je koristilo oko 35 korisnika mjesečno, pri čemu je u prosjeku korisnicima pruženo oko 1200 usluga, odnosno oko 145.000 usluga za vremenski period od 10 godina.

Evaluacija servisa ukazuje na jako dobru prihvaćenost usluga od strane korisnika, i na značajan doprinos u poboljšanju kvaliteta njihovog života. Projekat se realizuje u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Opštinom Bar.

U ovoj fazi projekat je finansiran kroz projekat “Reforma sistema socijalne i dječije zaštite”, koji realizuje UNDP, a za koji se sredstva obezbjeđuju iz fondova Evropske Unije.

Ž.M.

 

Portal Analitika