Društvo

Braun-Fišer: Moguće usporavanje pregovora ako se ne istraži napad

26skb
P
regovori Crne Gore sa Evropskom unijom mogli bi biti ugroženi ukoliko država do kraja ne istraži slučaj napada na redakciju Vijesti, saopštili su ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, Su Kej Braun i Pius Fišer.

Braun-Fišer: Moguće usporavanje pregovora ako se ne istraži napad
Portal AnalitikaIzvor

Ambasadori su danas posjetili redakciju Vijesti da bi, kako su kazali, pružili podršku nezavisnim medijima i ukazali na njihov značaj u društvu.

Nakon sastanka sa direktorom Vijesti, Željkom Ivanovićem i urednicima Mihailom Jovovićem i Neđeljkom Rudovićem, Fišer je kazao da je zabrinjavajuće što se napad desio desetak dana nakon što su otvorena 23. i 24. poglavlje, koja se odnose na vladavinu prava.

„Sada sve zavisi od istrage relevantnih institucija. Ukoliko bude rezultata i ako budu gonili one koji stoje iza napada, mislim da to neće usporiti pregovore. Ako budemo svjedoci ponašanja kakvo smo imali u prošlosti, kada su napadi prošli bez prave istrage i rezultata, bojim se da bi procesi bili usporeni“, kazao je Fišer, prenosi portal Vijesti.

Braun je kazala da su neprihvatljivi napadi na novinare i ugrožavanje slobode medija, navodeći da zvanični Vašington od crnogorskih institucija očekuje rezultate.

„Očekujemo od Vlade da sprovede jaku i agresivnu akciju, istraži, uhapsi i osudi one koji su povezani sa ovim i ostalim slučajevima napada na novinare”, kazala je ona.

Ivanović je kazao da će istraga napada biti jedan od kriterijuma za ocjenjivanje napretka u evroatlantskim integracijama.

“Srećni smo da postoji podrška iz takvih centara jer, bez nje, sumnjam da bi mogli da opstanemo u okolnostima u kojima funkcionišemo. Očigledno je da u vrhu vlasti ne postoji razumijevanje za neophodnost demokratskih promjena i funkcionisanje nezavisnih i kritičkih medija”, kazao je Ivanović.

Na zgradu u kojoj se nalazi redakcija lista Vijesti, u četvrtak veče bačen je eksploziv.

Portal Analitika