Svijet

London: Milijarde funti potrošene u jednom danu

2812saleOX
P
rodavnice u glavnoj ulici u Londonu ostvarile su rekordnu zaradu od tri milijarde funti (3,5 milijardi eura) tokom takozvanog 'boksing deja', prenijeli su svjetski mediji.

London:  Milijarde funti potrošene u jednom danu
Portal AnalitikaIzvor

"Ovo je najbolji dio našeg odmora u Britaniji!", uzvikivali su oduševljeni Kinezi. “Boksing dej”, dan poslije Božića, koji tradicionalno obilježavaju velike rasprodaje.

Trgovačku ulicu Oksford strit posjetilo je 120.000 ljudi, a najveći rasipnici bili su turisti iz Kine. Oni su po jednoj kupovini trošili u prosjeku 1.400 funti (više od 1.600 eura), a najviše su kupovali skupe tašne i odjeću.

Veng Tianji, mladi Kinez koji studira u Liverpulu, i njegova djevojka Sun Jeting, koja mu je došla u posjetu, ispred ulaza u robnu kuću bili su još u četiri ujutru kako bi nabavili luksuzne poklone za svoju porodicu.

Kupcima nije mnogo smetalo to što su posljednje sate Božića proveli smrzavajući se u redovima.

Šoping groznica vladala je i u robnoj kući “Herods”, koja je mušterije u redu počastila toplom čokoladom i sendvičima, kao i nastupima muzičara i mađioničara.

Džejms Marej, menadžer u konsultantskoj kompaniji “Ekspirijan”, kaže da je od 24. do 26. decembra ove godine potrošeno još više novca nego u istom periodu prošle godine.

"Božić 2013. je definitivno nadmašio 2012., ako posmatramo dane rezervisane za šoping", rekao je Marej.

“Boksing dej” je prvobitno bio dan kada su sluge dobijale poklone od svojih gazda. Naziv je dobio prema kutiji (na engleskom “boks”), koja se u crkvi koristi za dobrotvorne priloge. Danas se obilježava u Velikoj Britaniji, Kanadi, Hongkongu, Australiji i Južnoj Africi, dok u Americi najveći popusti vladaju na Crni petak, dan nakon Dana zahvalnosti.

Blic

Portal Analitika