Abiznis

Skupština usvojila budžet Crne Gore za 2014.

skupst
S
kupština je, nakon cjelodnevnog rada, večeras usvojila budžet za narednu godinu, u iznosu od milijardu i po eura. Amandman poslanika SDP-a Damira Šehovića o naplati poreskog duga Elektroprivrede, u iznosu od 50 miliona eura, sastavni je dio zakona o budžetu za narednu godinu.

Skupština usvojila budžet Crne Gore za 2014.
Portal AnalitikaIzvor

Predloženi budžet dobio je 44 poslanička glasa, protiv su bila 24 poslanika. Uzdržanih nije bilo.

Rasprava o budžetu počela je prošle sedmice. Poslanici opozicionih partija, ali i manje članice vladajuće koalicije, tražili su tokom raprave promjenu ekonomske politike, manja opterećenja na standard građana i hitno rješavanje pitanja otplate duga.

Dogovorenim modelom otplate duga EPCG, kroz dokapitalizaciju, zaštićeni su interesi države, jer će akcije elektroenergetske kompanije kupiti po nižoj cijeni od one po kojoj ih je prodala“, naveo je Šehović.

Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore kritikovao je model otplate duga EPCG, smatrajući da to nije trebalo uraditi i da je akcije plaćena osam eura, a na berzi je 2,1 eura.

„Poštenije bi bilo da je manja članica koalicije rekla da ne može glasati protiv budžeta i da nije spremna da izađe iz Vlade“, kazao je Bojanić.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić ocijenio je da je naplata poreza u naturi koncept koji Crnu Goru vraća u prošlost, a ne rješava pitanje.

„Sad smo bliže srednjem vijeku, nego evropskim integracijama“, konstatovao je Krivokapić i pitao Šehovića i Aleksandra Damjanovića iz Socijalističke narodne partije SNP kad je posljednji put u modernom svijetu naplaćen porez u naturi.

Damjanović je odgovorio da je nonsens da se taj porez naplaćuje od državne firme.

„Imamo i nonsens da nama ni opštine ne plaćaju poreze i doprinose. To samo ima u Crnoj Gori, to je loš model, ali to predviđa Zakon o poreskoj administraciji“, kazao je Damjanović.

On je najavio i prijedlog zaključaka da se nakon analize u prvom dijelu godine ono što bude višak, a ove godine je bio 100 miliona koji su dati za garancije, upotrijebi za plaćanje socijala.

Budžetom za narednu godinu predviđen je maksimalni nivo deficita do dva odsto odnosno preciznije 1,99 odsto.

Na sjednici su usvojene i izmjene i dopunama Zakona o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja.

Usvojene su i izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje, kao i finansijski planovi regulatornih agencija za narednu godinu.

Nije usvojen Prijedlog zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju. (Mina business, Portal RTCG)

 

 

Portal Analitika