Društvo

Skupština izabrala sudije Ustavnog suda, Vučković nije dobio dvotrećinsku većinu

skupstinaslajd
S
udija Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković nije danas dobio potrebnu dvotrećinsku podršku u Parlamentu da bude izabran za Vrhovnog državnog tužioca VDT. Skupština Crne Gore izabrala je danas sedam sudija Ustavnog suda. Nove sudije Ustavnog suda su Miodrag Iličković, Milorad Gogić, Dragoljub Drašković, Mevlida Muratović, Hamdija Šarkinović, Desanka Lopičić i Budimir Šćepanović.

Skupština izabrala sudije Ustavnog suda, Vučković nije dobio dvotrećinsku većinu
Portal AnalitikaIzvor

Drugi krug glasanja za VDT biće održan najranije za mjesec, a poslanici će se tada izjašnjavati o svim kandidatima koji su se priojavili na Javni poziv.

Vučkovića je, da bi bio izabran, u provom krugu glasanja trebalo da podrži dvije trećine poslanika, odnosno njih 54, a u drugom krugu je neophodna podrška tri petine, odnosno 48 poslanika.

Za Vučkovića su u prvom krugu glasala 34 poslanika, protiv ih je bilo 15, a 24 su bila uzdržana.

Vučkovića je za VDT predložio Tužilački savjet.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da će poslanici, najranije za mjesec, ponovo glasati o kandidatu za VDT, s tim što će se tada izjašnjavati o svima koji su se prijavili na Javni poziv.

"Glasanje će biti tajno, i prilika je da se do tada porazmisli“, kazao je Krivokapić.

Svi kandidati za sudije Ustavnog suda izabrani su u prvom krugu, dvotrećinskom većinom, kako je predviđeno ustavnim reformama.

Novi članovi Tužilačkog savjeta su Radovan Krivokapić, Slavko Lukić, Hakija Lješnjanin i Veselin Racković.

Prethodno je Ustavni odbor predložio pet kandidata za sudije Ustavnog suda i to Miodraga Iličkovića, Milorada Gogića, Dragoljuba Draškovića, Mevlida Muratovića, Hamdiju Šarkinovića. Preostala dva kandidata Desanku Lopičić i Budimir Šćepanović predložio predsjednik države Filip Vujanović.

Prilikom glasanja za izbor sudije Desanke Lopičić poslanici Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore su napustili zasijedanje. Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore, a mandat im je 12 godina.

Skupština bira sudije dvotećinskom većinom, dok je deblokirajući mehanizam za njihov izbor podrška tri petine poslanika. (Mina)

 

 

Portal Analitika