Svijet

Sahranjen Mihail Kalašnjikov

kalasnikovČuveni ruski konstruktor oružja Mihail Kalašnjikov sahranjen je danas na federalnom vojnom memorijalnom groblju u Podmoskovlju, javile su ruske agencije. Sahrani prisustvovao i Vladimir Putin.

 Sahranjen Mihail Kalašnjikov
Portal AnalitikaIzvor

Kalašnjikov je preminuo u ponedeljak, 23. decembra, u 95-oj godini Kalašnjikov je preminuo u ponedeljak, 23. decembra, u 95-oj godini

Posljednji put ispratili su ga članovi njegove porodice, a od Kalašnjikova se u memorijalnom kompleksu oprostio i ruski predsjednik Vladimir Putin, kao i ministar odbrane Sergej Šojgu, javio je Itar-Tass.

„Opraštamo se danas sa istaknutom ličnošću, čovjekom simbolom Rusije“, rekao je prvi zamjenik ministra odbrane general Arkadij Bahin.

Ćerka Kalašnjikova, Jelena, rekla je da je njen otac bio od onih ljudi koji su čitav život posvetili radu za dobrobit otadžbine.

„Mislim da je on bio posljednji iz plejade konstruktora oružja čije je stvaralaštvo podstakao rat“, rekla je ona.

Kalašnjikov je ispraćen paljbom iz automata AK-47, poznatog i pod imenom njegovog tvorca.

Tim automatom opremljene su snage u 55 zemalja, a upisan je i u Ginisovu Knjigu rekorda kao najrasprostranjenije oružje u svijetu.

Poslije ranjavanja 1941. godine počeo je da radi na projektu mašinke za potrebe Crvene armije, a ukupno je u njegovom konstruktorskom birou stvoreno više od stotinu modela naoružanja.

Na posljednji oproštaj sa Kalašnjikovom u Crkvi svetog Mihajla u Iževsku, gdje je živio i radio, tokom prethodna dva dana došlo je blizu 60.000 ljudi, navodi RIA Novosti.

Kalašnjikov je proglašen herojem Ruske Federacije, a dva puta herojem socijalističkog rada, dobitnik je Državne i Lenjinove nagrade, kao i različitih ordena. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika