Abiznis

Amandman o naplati poreskog duga EPCG sastavni dio budžeta

26dSkupstina
A
mandman poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Damira Šehovića o naplati poreskog duga Elektroprivrede (EPCG) u iznosu od 50 miliona eura postao je sastavni dio Predloga budžeta za narednu godinu.

Amandman o naplati poreskog duga EPCG sastavni dio budžeta
Portal AnalitikaIzvor

Šehović je na sjednici Odbora za ekonomiju, finasije i budžet na kojoj je razmatrano preko 60 amandmana koji su podnijeti na Predlog zakona o budžetu, kazao da će na taj način država naplatiti desetak miliona eura koje će iskoristiti za izmirivanje duga države i javnog sektora prema EPCG, a ostali dio od 45 miliona eura konverzijom tog duga u akcijski kapital države u samoj EPCG.

-Rebalansom budžeta bilo je predviđeno da se kompletan poreski dug EPCG prebije sa neplaćenim računima za struju Kombinata aluminijuma (KAP). Tada rebalans nije prošao, čime smo uspjeli da državi sačuvamo 61 milion eura, rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, umjesto da se 53 ili 54 miliona eura izbrišu kao gumicom tako što bi se prebili sa dugom za struju KAP-a, naplatiće se kompletan iznos.

- Ovo je važna poruka da se porezi u Crnoj Gori moraju plaćati, a taj teret ne pada na građane Crne Gore i da se najkasnije do kraja prvog kvartala naredne godine riješi ovaj problem, rekao je Šehović.

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Nikola Vukićević saopštio da je Ministarstvo prihvatilo amandman. (Mina business)

 

Portal Analitika