Politika

Đukanović: Naredna godina-godina dinamičnog rasta

milo
P
rotekla godina bila je jedna od najtežih, ali i uspješnijih za Crnu Goru, poručio je premijer Milo Đukanović, navodeći da će naredna biti godina dinamičnijeg ukupnog rasta i poboljšanja društvenog standarda.

Đukanović: Naredna godina-godina dinamičnog rasta
Portal AnalitikaIzvor

On je poručio da Crna Gora u narednu godinu ulazi sa realnim optimizmom.

"I nadom da će ta godina biti godina dinamičnijeg ukupnog razvoja, rasta ekonomije, povećanja ličnog i društvenog standarda i daljeg progresa na putu evropske i evratlantske integracije", rekao je Đukanović na novogodišnjem koktelu, za predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora i političkog, privrednog i javnog života.

Prema njegovim riječima, za Crnu Goru je 2013., bila jedna od najtežih od referenduma.

"Utoliko više što smo nagomilane ekonomske, finansijske, socijalne probleme rješavali u veoma nepovoljnom regionalnom i širem kontekstu", naveo je Đukanović, podsjećajući da je Vlada na početku mandata morala povući socijalno i politički teške poteze, ograničiti penzije i plate i intervenisati novim mjerama u oblasti poreske politike što je, dodao je, svuda i uvijek nepopularno.

Kako je rekao, 2013. godina bila je za Crnu Goru i jedna od uspješnijih.

"Narodski rečeno, ne samo da smo svo vrijeme uspjeli držati glavu iznad vode, nego smo na kraju isplivali na sigurnu obalu, i to u uslovima kad smo polovinom godine imali nepredviđeni finansijski udar zbog aktiviranja garancija za Kombinat aluminujuma od 102,5 miliona eura. Bez toga, budžetski deficit bi bio manji od 1,5 odsto BDP-a, među najnižim u Evropi", dodao je Đukanović.

On je poručio da će Vlada učiniti sve da ispuni slove koji će Crnu Goru preporučiti za poziv za članstvo u NATO, na Samitu iduće godine.

"Neće sve zavisiti od nas, ali mi ćemo završiti sve što je do nas. Bolji dani su pred Crnom Gorom u godini koja je na pragu", poručio je Đukanović.

Vlada će učiniti sve da ispuni uslove za NATO Vlada će učiniti sve da ispuni uslove za NATO

Prema njegovim riječima, otvorena sjednica Vlade jedna je od novina u radu koju planiraju da inaugurišu kao praksu. Vlada je, kako je rekao, uspjela da očuva i učvrsti političku stabilnost u Crnoj Gori.

"Taj opšti okvir, uz konkretne pokazatelje, kao što je usvajanje ustavnih promjena, potvrdili su maksimalnu posvećenost izgradnji institucija, jačanju vladavine prava i pravnih pretpostavki za dalju demokratizaciju društva, za borbu protiv diskriminacije i unapređenja ljudskih prava i sloboda, posebno prava marginalizovanih i ranjivih grupa", naveo je Đukanović.

On je podsjetio da je Crna Gora tokom 2013. godine otvorila pet pregovaračkih poglavlja i zatvorila dva, dodajući da je to jedina zemlja iz regiona koja je u aktivnom pregovaračkom procesu za članstvo u Uniji.

“To je zaista uspjeh za poštovanje, priznanje za rad Vlade i svih subjekata crnogorskog društva. To je i snažan podsticaj da još odlučnije nastavimo sa reformama, sa borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije i izgradnjom institucija”, kazao je premijer.

Prema riječima Đukanovića, sve to zajedno je, prije svega, u interesu dobra i boljeg života građana, kao i napretka države, a u tom cilju je i progres ostvaren u evratlantskoj integraciji.(Mina)

 

Portal Analitika