Društvo

Krivokapić: Država mora da ima krive, osuđene, izvršioce i nalogodavce

2312rankokrivokapicok
P
redsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić najoštije je osudio napad na redakciju lista Vijesti navodeći da je država konačno mora da ima krive, osuđene, izvršioce i nalogodavce.

Krivokapić: Država mora da ima krive, osuđene, izvršioce i nalogodavce
Portal AnalitikaIzvor

“U državi koja je kandidat za Evropsku uniju, koja uzima sebi epitet da je lider u integracijama takve stvari su biti ilii ne biti daljeg razvoja demokratije u državi”, rekao je Krivokapić.

On smatra da je napad mnogo to više od udara na slobodnu riječ.

“To je udar na institucije koje čine temeljni stub institucija demokratije. Slobodna štampa je temeljna institucija demokratije, a Vijesti su jedna od najtiražnijih dnevnih novena”, naveo je Krivokapić, javlja MINA.

On je najavio da će od parlamenta i mnogo više od Vlade da se dobiju što brži i konkretni rezultati, „i da oko toga u parlamentu otvorimo vrlo brzo i saslušanja ako rezultata ne bude u primjerenom roku“.

Na pitanje da li ima ima dijela odgovornosti premijera Mila Đukanovića, s obzirom na govore o deratizaciji i medijskoj mafiji, on je ukazao da je Đukanović osudio napad na Vijest

“Danas je premijer direktno sudio napad. Vijesti su pod napadom mafije a ne medijska mafija. Prema tome jasno je s koje strane je mafija. S one strane gdje eksploziv i gdje napad na Vijesti, tu dileme nema. Bez slobodnih medija ne može biti ni d od demokratije, ni u jednoj zemlji pa ni u Crnoj Gori”, rekao je Krivokapić.

I ministar pravde, Duško Marković, osudio je napad, ocjenjujući da je riječ o kriminalnom aktu i poručio nadležnima da moraju raditi na rasvjetljavanju tog čina.

“I povodom napada na načelnika barske policije, Miloša Radulovića kazao sam da kriminalne strukture u Crnoj Gori postaju sve nervoznije. Očigledno im smetaju nezavisni mediji i ovo je ozbiljno upozorenje da naše aktivnosti moramo snažno nastaviti”, poručio je Marković.

On se, kako je rekao, nada brzim rezultatima.

“Razgovarao sam sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem i direktorom Uprave Policije Slavkom Stojanovićem i vidjećemo šta će biti. Ovo je gnusni napad na Vijesti i sve zaposlene te medijske kuće”, rekao je Marković.

Upitan da li misli da ima dijela odgovornosti izvršana vlast s obzirom na rečnik premijera Mila Đukanovića koji je nazivao medijskom mafijom pojedine, Marković je odrično odgovorio.

“Ne. Ovaj kriminalni akt nema veze sa onim što se dešava na javnoj sceni u odnosu vladu i medije. Ovo je pitanje koje proizilazi iz kriminalne aktivnosti i postoji odgovornost za izvršnu vlast da riješi slučaj”, zaključio je Marković.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da, ukoliko ne bude adekvatnih rezultata istrage u pristojnom vremenskom intervalu, taj resor će morati podvlačiti profesionalnu, a ne političku odgovornost.

“Dakle, ovdje politika ne treba da istražuje ko je bacio eksplozivnu napravu. U ovoj državi postoje institucije, koje se bave ovim poslom i one nezavisno od politike treba to da utvrde. Oni koji to ne mogu da urade moraju prepustiti mjesto nekome ko misli da to može”, poručio je Konjević.

 

 

Portal Analitika