Društvo

CGO: Šta je bio smisao ustavnih promjena?

2712cgologo
C
entar za građansko obrazovanje (CGO) ocjenjuje da je izbor kandidata za Ustavni sud od strane Ustavnog odbora direktno u suprotnosti sa duhom ustavnih amandmana koji su usvojeni u julu 2013, kao dio obaveza koje država Crna Gora ima u procesu pristupanja EU.

CGO: Šta je bio smisao ustavnih promjena?
Portal AnalitikaIzvor

-U Izvještaju Evropske komisije za 2013. usvajanje ovih amandmana je pozdravljeno uz ocjenu da isti jačaju nezavisnost pravosuđa kroz smanjenje političkog uticaja na imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija, kao i kroz transparentnije i na zaslugama zasnovane procedure. No, upravo je proces izbora sudija Ustavnog suda koji se privodi kraju u cjelosti obesmislio ovu pohvalu Evropske komisije. Mediji su već izvjestili o partijskom dogovoru čiji je rezultat da su sve političke grupacije u Skupštini dobile po «svog sudiju». Na taj način, poslata je poruka i onom malom broju nezavisnih kandidata koji su povjerovali da počinje proces korjenitih reformi da se ništa zapravo ne mijenja, a da osnovna kvalifikacija ostaje partijska pripadnost ili partijske veze. Primjera radi, jedan od kandidata za koji se DPS najviše borio je i sam u razgovoru sa svim članovima Ustavnog odbora podvukao da je član DPS-a, a u javnosti je najpoznatiji kao direktor Regulatorne agencije za energetiku čije su brojne odluke, po tužbama predstavnika NVO sektora, oborene na Upravnom sudu. Logično je da se javnost pita koja je pravnička ekspertiza ovog kandidata preporučila za Ustavni sud- ističe se u saopštenju CGO, dostavljenom Portalu Analitika.

CGO izražava nadu da će poslanici ipak na plenumu odbiti kompletan partijski dogovor „i na taj način sačuvati duh ustavnih promjena“.

-Ovo je prilika svim onim poslanicima i poslanicama koji misle svojom glavom da to i pokažu odnosno da ne pristanu da se gaze i neka od njihovih zalaganja kroz dugotrajnu i vrlo složenu proceduru izmjena Ustava u ovom dijelu. Ustavni sud treba da čine sudije nesporne stručnosti i ugleda a ne partijski poslušnici, a prilikom izbora kandidata upravo reference, dokazana profesionalnost i istaknutost u pravničkoj struci treba da budu ključni kriterijumi a ne kojoj partiji je ko od kandidata blizak i ko je bolje lobirao. Stoga, obaveza je poslanika koji zaista rade u javnom interesu da odabere sedam kandidata koji će ovu odgovornu i prestižnu funkciju obavljati bez dugova prema bilo kojoj političkoj partiji- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika