Zanimljivosti

Vježbanje prije doručka topi do 20 odsto više masti

2712vjezbanje
Lj
udi koji su navikli da vježbaju rano, čak i prije doručka, u mogućnosti su da na taj način sagore i do 20 posto više masnih naslaga u odnosu na ostale vježbače, a ono što je najbolje od svega, tijelo tokom dana izgubljenu masnoću ne nadoknađuje, piše body.ba.

Vježbanje prije doručka topi do 20 odsto više masti
Portal AnalitikaIzvor


Prethodna istraživanja su dala prilično iznenađujuće rezultate, kada je otkriveno da vježbanje bez prethodnog obroka omogućava puno brže i uspješnije topljenje masnih naslaga u tijelu. Međutim, istraživači sa Northumbria univerziteta su željeli da razjasne da li povećan apetit u nastavku dana poništava sve beneficije ovakvog treninga.



Za istraživanje su iskoristili 12 muškaraca koji su u dobroj tjelesnoj formi, koji su pozvani da treniraju u 10 sati ujutro s tim da pola njih doručkuje, a drugo pola da preskoči doručak.



Svi su nakon treninga konzumirali čokoladno mlijeko za oporavak, te su takođe svi imali isti ručak - pastu, koju su trebali jesti sve dok ne osjete da su potpuno siti.



Nakon izračunavanja količine energije i masnoća koje su utrošene na trening, zaključak naučnika je bio da su muškarci koji su vježbali prije prvog obroka, sagorjeli čak 20 posto više masnih naslaga od onih koji su doručkovali.



Takođe je otkrivena još jedna zanimljivost, a to je činjenica da njihovi prazni stomaci nisu rezultirali time da se drastično poveća apetit i da zahtjeva unos dodatnih kalorija tokom dana, u odnosu na drugu grupu vježbača.



Ovo istraživanje je dakle otkrilo da trening prije doručka predstavlja najbolju moguću strategiju za smanjenje količine masnih naslaga.



Ipak, naučnica Tori Karrol objašnjava da je bez obzira na sve najvažnije da ljudi odrede sami koje vrijeme im najbolje odgovara i kada imaju najveću motivaciju, kao i to da pojedu jedan mini-obrok ugljenih hidrata čisto kako bi tijelo imalo gorivo i kako bi se iz treninga izvukao maksimum:



"Veća motivacija znači žešći trening, a to opet znači i da je veća šansa za potrošnjom energije i podsticanjem metabolizma. Osim toga, možda ćete tako sagorjeti više masnoća, ali ako ipak prije treninga pojeli jedan mali obrok, dobićete dodatnu snagu da vježbate malo žešće i malo duže, što opet znači i da će trening biti efikasniji".

tekst i foto: oslobodjenje.ba

Portal Analitika