Svijet

Brod na Antarktiku zarobljen u ledu sa 74 osobe

brod
T
ri ledolomca su na putu prema području pred obalom Antarktika na kojem je u ledu ostao zarobljen brod sa 74 osobe, među kojima je i skupina naučnika.

Brod na Antarktiku zarobljen u ledu sa 74 osobe
Portal AnalitikaIzvor



Ruski brod MV Akademik Šokalskij ostao je zarobljen u utorak kada je led nošen snažnim vjetrovima okružio brod, po australijskom profesoru koji je pomagao u organizaciji putovanja.

"Okruženi smo morskim ledom, jednostavno ne možemo proći", rekao je Chris Turney, profesor klimatskih promjena sa Univerziteta New South Wales, koji preko Tvitera redovno izvještava što se dešava, kao i u video poruci objavljenoj na YouTubeu.

"Svi su na sigurnom, brod je savršeno siguran, ali ne možemo napraviti prolaz naprijed", rekao je na snimku.

Tri broda koja mogu lomiti led poslana su kako bi pomogla ruskom brodu koji se nalazi 1500 pomorskih milja južno od Hobarta na Tasmaniji, rekle su australijske vlasti nadležne za pomorsku sigurnost.

Očekuje se da prvi ledolomac, kineski brod pod imenom Snježni zmaj, do broda stigne u petak, rekao je Turney. Na brodu se nalazi oko 50 naučnika i turista, od kojih su mnogu Australijanci, i oko 20 članova posade, vjerojatno većinom Rusa.

Brod je isplovio s Novog Zelanda 28. novembra na privatno finansiranu ekspediciju povodom 100. godišnjice ekspedicije na Antarktiku koju je vodio australijski istraživač Daglas Mouson.

 

(index.hr)

Portal Analitika