Svijet

Preminuo tvorac „Hombrea” i crtač Teksa Vilera

2712joseortizok
Š
panski strip crtač Hoze Ortis, najpoznatiji po postapokaliptičnom serijalu „Hombre”, preminuo je u Valensiji u 82. godini, javljaju španski mediji.

Preminuo tvorac „Hombrea” i crtač Teksa Vilera
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj velikan svetskog stripa, kojeg je jugoslovenska publika najviše upoznala preko „Hombrea”, „Tarzana” i kratkih stripova objavljenih u „Stripoteci” i „Spunku”, od prošle sedmice je bio u bolnici u Valensiji zbog problema sa srcem.

Ortis je rođen 1932. godine u Kartaheni, a još kao mladić je počeo da crta stripove i osvaja nagrade, pa je 1962. godine počeo da radi za britansko tržište.

Njegova slava je počela 1974. godine, kada je počeo da radi za američku izdavačku kuću „Voren pablišing”, i za nju je sve do 1983. godine, kada je propala, crtao horor serijale kao što su „Apokalipsa”, „Noć džekesa”, „Coffin” i „Vampirela”.

Njegov vjerovatno najznačajniji horor iz tog perioda jeste „Četiri jahača apokalipse”, strip koji je je u Jugoslaviji objavljivao „Spunk”. Ortiz je takođe nacrtao mnogo epizoda „Tarzana”, koji je u Jugoslaviji imao zasebnu strip reviju.

Ortis se u Španiju vratio 1981. godine i u tandemu sa scenaristom Antoniom Segurom stvorio svoj najznačajniji strip „Hombre” (Čovjek), koji je često poređen sa Hermanovim ostvarenjem „Džeremaja” zbog slične, postapokaliptične premise: civilizacija se raspala, a preživjeli se snalaze kako znaju i umiju u novom, surovom svijetu.

Međutim, kritičari su ukazivali da je „Hombre” znatno surovije, mračnije i realističnije ostvarenje, sa svojim naslovnim likom, sredovječnim antiherojem koji luta svijetom potonulim u mrak i divljaštvo, budući da je ostao bez energenata.

U osamdesetim godinama prošlog vijeka, kada je španski strip bio na vrhuncu, Hoze Ortis, Antonio Segura i njihove ugledne kolege Leopold Sančez, Manfred Somer i Hordi Bernet osnovali su izdavačku kuću „Metropol”, koja je tokom kratkog postojanja izdavala tri magazina. U istom periodu, plodni Ortis je dosta sarađivao sa britanskim izdavačima, a u jednom trenutku je crtao „Sudiju Dreda”.

Ortis se u devedesetim okrenuo italijanskom tržištu i izdavačkoj kući „Boneli”, za koju je crtao „Kena Parkera” i „Teksa Vilera”.

foto: comicvine.com

Portal Analitika