Društvo

Konzervatori i naredne godine na Medunu kako bi se zaustavilo njegovo propadanje

2712zapadnog_bedema
K
onzervatori će i naredne godine raditi na sanaciji Gornjeg grada Meduna i to na bedemima na južnoj strani, kako bi sačuvali ovaj spomenik kulture. Planirano je da se radovi nastave u martu jer su u pitanju složene i specifične intervencije, a pokazalo se da je najsvrsishodnije da se odvijaju u više godišnjih konzervatorsko-restauratorskih kampanja, kazala je za Portal Analitika pukovodilac projekta, konzervator savjetnik mr Magdalena Radunović iz JU Muzeji i galerije Podgorice.

Konzervatori i naredne godine na Medunu kako bi se zaustavilo njegovo propadanje
Portal AnalitikaIzvor

Ona naglašava je u okviru treće faze radova izvršeno detaljno čišćenje na bedemima sa južne strane, kao i  kuli, a raščišćavanje je bilo neophodno radi detaljnog sagledavanja stanja arhitektonskih ostataka i neophodnih arheoloških i konzervatorskih istraživanja.

Koliko je važno sačuvati Medun potvrđuje podatak da je on bio naseljen još od vremena Ilira i da je bio naseobina plemena Labeati. Grad je imao veliki fortifikacioni značaj, a nalazio se na putu koji je povezivao primorje sa Dardanijom. Današnji izgled Medunu daju uglavnom ostaci srednjovjekovnog utvrđenja, koje je svjedok burne istorije.

2712Izrada_tehnike_dokumentacije

Konzervatorskim projektom predviđena je sanacija svih destabilizovanih trasa zidnog platna, a za dio južnog zida, gdje je došlo do gotovo potpunog obrušavanja bedema u dužini od deset metara, predviđeno je statičko ojačavanje, kaže Radunović.

Sagovornica Portala Analitika naglašava da je u pitanju složen posao.

"Projektom konzervatorsko- snacionih radova na gornjoj akropoli nijesu predviđena arheološka istraživanja, već samo praćenje i nadzor arheologa prilikom oslobođavanja prostora za utemeljenje armirano betonskog potpornog zida. No, na osnovu konzervatorskih istraživanja i arheološkog nadzora konstatovano je da projektovano rješenje nije moguće izvesti bez devastiranja značajnog kulturnog sedimenta. Stoga je izvršena izmjena dijela projekta koji se odnosi na rješenje statičkog učvršćivanja i konsolidacije južnog bedemskog zida, objašnjava Radunović.

2712medun2

Ona pojašnjava da je prostor oslobođen konzervatorskim i arheološkim istraživanjima dovoljan da se predloži drugačije rješenje koje bi obezbijedilo adekvatnu statičku sigurnost budućem rekonstruisanom zidu bedema, a ne bi ugrožavao kulturne sedimente.

2712meduntekst

Rukovodilac projekta podsjeća da se na sanaciji Meduna radilo i proteklih godina, a  ovaj spomenički  kompleks zahvata površinu od 200535 kvadrata.

Radunović naglašava da su konzervatorsko-restauratorski radovi imali za cilj zaustavljanje degradacije graditeljske baštine koju su tokom godina razarale padavine, ali i rastinje. Na bedemima Meduna stručnjaci će imati još mnogo posla, tako da će njegova sanacija, kako naglašava Radunović, biti nastavljena već u martu.

 

Portal Analitika