Svijet

U eksploziji u Bejrutu ubijen bivši libanski ministar

2712bejrutexplosionok
U
snažnoj eksploziji koja je jutros potresla prijestonicu Libana Bejrut poginulo je najmanje petoro ljudi, među kojima i bivši libanski ministar finansija Mohamed Šatah, javlja Tanjug.

U eksploziji u Bejrutu ubijen bivši libanski ministar
Portal AnalitikaIzvor

Meta napada, u kome je povrijeđeno više od 70 osoba, bila je kolona vozila, među kojima i automobil u kome se nalazio bivši ministar, sunitski musliman, koji je bio jedan od istaknutih pripadnika opozicije i savjetnik bivšeg premijera Sada al Haririja.

Očevici navode da je automobil bivšeg ministra "potpuno uništen" i da su razoreni obližnji restoran i kafe bar, a nekoliko automobila je zapaljeno.

Eksplozija je odjeknula oko 9.40 sati po lokalnom vremenu u poslovnom i hotelskom središtu grada, iznad koga se zatim izvio oblak crnog dima.

Prema ranijem izvještaju agencija, eksplozija se dogodila nekoliko stotina metara od zgrade vlade i parlamenta i za sada se ne zna njen uzrok. Policija je u većem dijelu grada postavila blokade na putevima.

Na lice mjesta upućene su snage bezbjednosti i ekipe hitne pomoći, a televizijiski kanali izvještavaju da ljudi u panici bježe sa mesta napada.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada pripada alavitima, šitskom ogranku islama.

U Libanu u posljednjih nekoliko mjeseci izbijaju sukobi koji su direktna posljedica građanskog rata u Siriji, u kome se većinski sunitski pobunjenici bore protiv šitskog režima.

Portal Analitika