Društvo

NVO osudile napad na Vijesti

2712vijesti
B
rojne nevladine organizacije osudile su sinoćnji napad na redakciju ND Vijesti.

NVO osudile napad na Vijesti
Portal AnalitikaIzvor

 

Izvršni direktor Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) Zlatko Vujović kazao je da napad na Vijesti, ta organizacija „doživljava kao direktan napad na ljude i zloslutnu najavu da će naredni napad imati za cilj likvidaciju uredništva i novinara“.

„Isključivu odgovornost za bezbijednost i živote zapošljenih i vlasnika „Vijesti“ snosi Vlada, Državno tužilaštvo i Uprava policije jer su svojim nečinjenjem, kako da otkriju one koji su dosad sprovodili napade na Vijesti, tako ni da spriječe nove, ohrabrili dosadašnje napadače. Međutim, odgovornost snose i dio medija, vladini službenici koji posljednjih mjeseci stvaraju atmosferu linča u kojoj se legitimizuje svaki obračun sa neistomišljenicima. Neprihvatljivo je da se u zemlji koja pregovara o učlanjenju u EU javno crtaju mete nezavisnim medijima te da se stvara u javnosti atmosfera da obračun, a vidimo i linč medija je društveno prihvatljiv“, izričit je Vujović.

I direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević uputila je reagovanje povodom sinoćnjeg događaja ocjenjujući da je ovaj napad mnogo opasniji nego prethodni.

"Po ko zna koji put pozivamo nadležne državne organe da konačno svoj posao počnu raditi profesionalno i da stvore uslove u kojima mediji koji kritikuju Vladu i njima bliska lica neće biti životno ugroženi zbog takvog svog rada. CGO cijeni da je ovo do te mjere zabrinjavajuća poruka za Crnu Gora da ista može uticati na usporavanje procesa pregovora sa Evropskom unijom, što je možda nekom u Vladi i cilj. Nasilje eskalira zbog očigledne nespremnosti i ograničenosti nadležnih organa da u jednoj opsežnoj i efikasnoj akciji dođu do rezultata u istrazi štiteći bezbijednost novinara i njihovih redakcija. Time ih oni pretvaraju u mete, a sama Vlada, Vrhovno državno tužilaštvo i Uprava policije postaju svojim nečinjenjem direktni saučesnici", rekla je Uljarević.

CGO smatra da ovo nije samo napad na redakciju Vijesti, već i na sve one koji su neistomišljenici režima i koji, kako ističe Uljarević, slične vrste pritisaka mogu očekivati u nastupajućem periodu u različitim formama.

"Klima se sistemski stvara od strane vladinih organa, njima bliskih moćnika iz političkog i kriminalnog miljea, potpomugnuta podobnim medijima i NVO-ima kako bi se svi oni koji imaju hrabrosti da kontinuirano kritički promišljaju ili dovoljno zastrašili ili u potpunosti onemogućili da obavljaju svoj posao. Crnogorski novinari nose već isuviše dugo hipoteku nerasvijetljenog ubistva jednog glavnog i odgovornog urednika. Sinoć smo imali pokušaj ubistva drugog. Nijedan fizički napad na novinare nije do sada u cjelosti rasvijetljen. U međuvremenu, mediji u kojima ovi novinari rade su diskriminisani od strane Vlade kada je riječ o finansiranju kroz različite vrste ugovornih odnosa, njihovi se vlasnici javno ili tajno pokušavaju kriminalizovati, a sve to kreira atmosferu linča u kojoj postaje potpuno prihvatljivo da se novinari tuku, da se redakcijama imovina uništava, da se NVO sektoru koji to osuđuje fabrikuju afere", istakla je Uljarević.

Ona zaključuje da je ova "novogodišnja čestitka" redakciji Vijesti prijetnja svim slobodomislećim građanima, ali i, kako dodaje, još jedan izraz nemoći državnih institucija da svoj posao obavljaju profesionalno.

Osudama napada na redakciju Vijesti pridružila se i Građanska alijansa (GA), čije reagovanje je potpisao novinar Darko Ivanović direktor komunikacija GA.

„Nakog posljednjeg napada na ljudstvo i imovinu Vijesti postaje jasno da Crna Gora ulazi u skup zemalja u kojima je opasno baviti se plemenitim pozivom - informisanjem drugih u cilju odbrane zajedničkih, Ustavom garantovanih vrijednosti“, saopštio jeIvanović dodajući da je „podmukao, drzak i kukavički napad na prostorije Vijesti je zapravo atak na Ustav i sve građane Crne Gore“.

„I stoga, odbranom, pronalaženjem i kažnjavanjem počinilaca brani se ustavni poredak ove zemlje, a ukoliko se to ne desi u razumnom roku dovodi se u pitanje ustrojstvo sistema, te sami puls države koja je ozbiljno uzdrmana u samom korjenu - tamo gdje je zagarantovana sloboda izražavanja i pravo na informisanost. Sve manje imamo nade u efikasnost službi, jer je ovo samo jedan od napada i bojimo se da će ih biti još više. Ili da Vijesti počnu da rade u za njih posebno napravljenom, hermetički zatvorenom metalnom sefu? Kakva je to onda slobodna riječ?“, zapitao se Darko Ivanović.

„Uostalom, šta očekivati od bezbjednosnog sistema u kojem, pokazuju nedavni događaji, ni policija nije sigurna“, zaključio je direktor komunikacija GA.

 

Portal Analitika