Društvo

GOŠOVIĆ: Od januara naknade za lica na birou duplo veće

2712gosovic
S
kupština je u ponedjeljak izglasala predlog SNP-a o  Izmjenama  zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava od nezaposlenosti. To zapravo  znači da će iznos najniže naknade  na birou rada koja je dosada iznosila  33 eura biti uvećana više nego duplo, prenosi radio Antena M.

GOŠOVIĆ: Od januara naknade za lica na birou duplo veće
Portal AnalitikaIzvor

Za skoro 3.000 korisnika tog prava  od prvog januara ta naknada iznosiće 77 eura.

„Takođe tim  Zakonom jepredviđeno da kada su u pitanju korisnici prava naknade po osnovu nezaposlenosti invalidi rada II i III kategorije, koji su do sada ostvarivali pravo na naknadu od 77,20 eura da taj iznos bude povećan na iznos najniže penzije od 100,40 eura“, objašnjava za taj radio poslanik SNP-a Neven Gošović.

Predstavnik Invalida rada Lazar Knežević kaže da  ih  povećanje naknade svakako raduje.

„To povećanje nije bilo predmet zahtjeva zbog kojih štrajkujemo, u svakom slučaju naravno da nam je drago svako povećanje, to će stupiti na snagu od januara“, saopštio je Knežević.

Gošović naglašava da izmjene zakona neće u potpunosti riješiti problem onih koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

„Osobe koje sada stiču status nezaposlenih koji imaju od 25 do 30 godina staža, taj iznos naknade mogu koristiti samo 10 mjeseci. Ako imaju radni staž od 30 do 35 godina to pravo mogu koristiti godinu. Tek kada navrše 35 godina staža to pravo mogu koristiti do novog zaposlenja ili ostvarivanja prava na penziju. Sigurno da su to kategorije lica koja u ovoj društvenoj atmosferi teško mogu naći zaposlenje i teško je očekivati mogućnost njihovog zaposlenja posebno ako se ima u vidu da se danas i 10 hiljada mladih visokoškolaca nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore“, objasnio je poslanik SNP-a.

Izvor: antenam.net; foto: snp.co.me

Portal Analitika