Svijet

GRČKA: Struja će siromašnima povremeno biti besplatna

2712grckaok
G
rčka Vlada najavila je da će struja siromašnima povremeno biti isporučivana besplatno, iz ekoloških razloga.

GRČKA: Struja će siromašnima povremeno biti besplatna
Portal AnalitikaIzvor

Grčki ministar zdravstva Adonis Georgiades tu neobičnu mjeru objašnjava zagađivanjem vazduha.

Kako prenosi Dojče vele, mnogi Grci se iz nužde griju na drva i to dobrim dijelom s improvizovanim pećima, pa je zagađenost vazduha prošlog vikenda u skoro svim gradovima dosegla alarmantne razmjere.

Zato je na snagu stupila Vladina odredba kojom se propisuje da se, čim se u vazduhu utvrdi povećana količina štetnih materija, siromašnima i nezaposlenima struja tog i narednog dana isporučuje besplatno.

I u Atini je izmjerena zabrinjavajuća količina smoga, a u mnogim dijelovima grada šire se neugodni mirisi, nad stambenim četvrtima se viju oblaci dima, a ljudi se žale na nadraženost grla i suzenje očiju.

Te su zdravstvene poteškoće sve raširenije, posebno kod djece i hronično bolesnih osoba, saopštila je Ljekarska komora u Atini.

Zato će sada snabdjevač električnom energijom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, besplatno isporučivati struju osobama koje su bez posla ili vrlo malo zarađuju. Međutim, mnogi građani smatraju da Vlada ne bi trebalo toliko da brine zbog smoga, jer je to, kako kažu, najmanji problem.

"Naravno da sam zabrinut. Ali više se brinem zbog Grka koji žive u siromaštvu. Tragično je to što se Vlada ne brine za stvari koje su važnije, a to su glad i siromaštvo ljudi", poručio je jdan Atinjanin.

Izvor: MINA; foto: safety.worldnomads.com

Portal Analitika