Politika

Kolegijum za pregovore: Uspješno okončana druga godina pregovora

26kol
K
olegijum za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović, danas je održao svoju šestu redovnu sjednicu.

Kolegijum za pregovore: Uspješno okončana druga godina pregovora
Portal AnalitikaIzvor

Članovi Kolegijuma su sumirali rezultate ostvarene u 2013. i razmijenili mišljenje o ključnim obavezama u 2014.

Konstatovano je da je otvaranjem pregovora u pet i privremenim zatvaranjem u dva poglavlja uspješno okončana druga godina pregovora. Osim 5, 6. i 20. poglavlja koji su značajni za unapređenje ekonomskog ambijenta, posebno je istaknuta važnost otvaranja pregovora u poglavljima 23. i 24. koja su temelj vladavine prava.

Početak pregovora u tim poglavljima je potvrda kvalitetnog i temeljnog pristupa i rada u ovim oblastima i stimulans za rad na otvaranju ostalih poglavlja i intenziviranju ukupnih reformskih aktivnosti u približavanju Evropskoj uniji.

Pozdravljen je izuzetan doprinos crnogorskih institucija i organizacija u ispunjavanju uslova za otvaranje ovih poglavlja i istaknuta važnost nastavka održavanja dobrog tempa u narednom periodu. U tom kontekstu, istaknuto je da će fokus u predstojećem periodu biti na nastavku sprovođenja akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, kao i dosljednoj primjeni Programa pristupanja Crne Gore EU.

Na sastanku su usvojene pregovaračke pozicije za poglavlja  4. Sloboda kretanja kapitala, 16. Porezi, 31. Zajednička vanjska i bezbjednosna politika, 32. Finansijski nadzor  i 33. Finansijske i budžetske odredbe.

Zaključeno je da su ostvareni rezultati u evropskoj integraciji potvrda uloženih napora, ali i jasna poruka unutrašnje spremnosti i odlučnosti Crne Gore za narednu, napredniju fazu u procesu pristupanja EU.

 

Portal Analitika