Društvo

Za nepoštovanje nacionalnih simbola kazne do 20 hiljada EUR

26numanovic
V
lada je danas utvrdila Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, kojim su, za njegovo nepoštovanje predviđene kazne od dvije do 20 hiljada EUR, saopštio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Za nepoštovanje nacionalnih simbola kazne do 20 hiljada EUR
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je taj Zakon je donesen 2000. godine, pojašnjavajući da su se vremenom stekli uslovi za njegove izmjene.

»Definisano je da su nacionalni simboli grb i zastava, a etalon grba i etalon zastave utvrđuje svojom odlukom Savjet manjinskog naroda i istovremeno tu odluku potvrđuje Skupština Crne Gore«, rekao je Numanović novinarima nakon sjednice.

Prema njegovim riječima, Predlogom zakona je precizirano gdje se mogu i ne mogu koristiti grb i zastava.

»Nacionalni simboli se ne mogu upotrebljavati na zgradama i u prostorijama Skupštine Crne Gore, Predsjednika, Vlade, Ustavnog suda, sudova, Državnog tužilaštva, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Vojske Crne Gore, Centralne banke i Državne revizorske institucije«, precizirao je Numanović.

Takođe, kako je dodao, nacionalni simboli se ne mogu koristiti prilikom međunarodnih susreta, političkih, naučnih, kulturno-umjetničkih, sportskih i drugih skupova na kojima se predstvalja Crna Gora.

Numanović je kazao da u jedinicama lokalne samouprave, u kojima pripadnici manjinskog naroda prema poslednjem popisu čine većinsko stanovništvo u toj opštini, mogu pored državne zastave koja mora imati centralno mjesto, istaći i svoju zastavu.

(MINA)

Portal Analitika