Društvo

Braun: Godina napretka u odnosima CG-SAD

26skb
U
2013. godini odnosi između SAD i Crne Gore nastavili su da napreduju uporedo sa napretkom Crne Gore na putu evroatlantskih integracija, konstatovala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Sju Kej Braun, a autorskom tekstu objavljenom na sajtu američke ambasade u Podgorici.

Braun: Godina napretka u odnosima CG-SAD
Portal AnalitikaIzvor

„Američka ambasada je ponosna što radi sa crnogorskim partnerima na implementaciji reformi neophodnih za ispunjenje standarda za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, osnaživanju žena, mladih, manjina i osoba sa smetnjama u razvoju i na promociji pozitivnih promjena u oblasti civilnog društva i odbrane“, konstatuje ambasadorka.

Navodi kako su obezbijedili i podršku brojnim projektima nevladinih organizacija i medija, podstičući na taj način crnogorsko civilno društvo da izvršava ulogu koja je  suštinski važna za demokratski razvoj zemlje.

„Crna Gora je pokazala podršku ljudskim pravima ove godine zauzimajući mjesto u Savjetu za ljudska prava UN i pridružujući se međunarodnoj zajednici u osudi korišćenja hemijskog oružja u Siriji. Kod kuće, uspješno održana LGBT parada ponosa u Podgorici naglasila je posvećenost Crne Gore zaštiti ljudskih prava svih građana. Zaposleni u Ambasadi koji su se pridružili šetnji bili su impresionirani i posvećenošću učesnika i profesionalizmom policije koja je odlučno zaštitila učesnike šetnje“, navodi ambasadorka SAD.

Uspostavljanja crnogorskog kokusa u Kongresu tokom posjete predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića Sjedinjenim Državama, kako navodi, pokazuje rast naših bilateralnih odnosa dvije države u ovoj godini.

Kao i prethodnih godina, nastavili smo naš politički dijalog na najvišim nivoima, konstatuje američka ambasadorka i podsjeća da se premijer Đukanović sastao sa pomoćnicom državnog sekretara za evropske poslove Viktorijom Nuland u SAD, kao i sa zamjenicima pomoćnika državnog sekretara Filipom Rikerom i Hojtom Jiem tokom njihovih posjeta Crnoj Gori.

Braun takođe podsjeća da su se zamjenici pomoćnika državnog sekretara Riker i Ji sastali, u Crnoj Gori, i i sa liderima opozicije, civilnog društva i medija, „budući da mi radimo sa partnerima iz svih sektora crnogorskog društva da pomognemo da zemlja napreduje“.

Sjedinjene Države su, kako navodi ambasadorka Braun, finansirale i široki spektar programa koji doprinose izgradnji međusobnog razumijevanja naše dvije zemlje kroz programe razmjene i studijskog boravka u SAD-u studenata, profesora, NVO predstavnika i drugih lokalnih lidera, kao i kroz programe koji dovode američke stručnjake i umjetnike u Crnu Goru da podijele svoje znanje i umijeće. „Poslali smo, takođe, grupu crnogorskih parlamentaraca, sastavljeno od predstavnika i vladajućih i opozicionih partija, na studijsko putovanje u sjedište NATO-a u Briselu“.

Amabasadorka SAD je uvjerena da je ovo bila veoma važna godina za saradnju na bezbjednosnim pitanjima i ovdje i na širem planu.

„Pozdravljam uspješno predsjedavanje Crne Gore Američko-jadranskom poveljom i dobar posao koji obavljaju crnogorski vojnici kao dio međunarodnih snaga u Avganistanu. SAD nastavlja da obezbjeđuje podršku evroatlantskim integracijama Crne Gore u bezbjednosnom sektoru. Šest crnogorskih oficira diplomiralo je na kursevima u SAD, dok je prva žena, kadetkinja počela edukaciju na prestižnoj Pomorskoj akademiji SAD. Zajedno smo obilježili Dan Vojske Crne Gore otvaranjem crnogorskog Pomorskog operativnog centra. Zajednički finansiran od strane SAD i Crne Gore, ovaj interagencijiski operativni centar značajno je povećao kapacitete Crne Gore da obezbjeđuje svoj primorski pojas. Osim ovih programa, SAD je sponzorisao učešće Crne Gore u brojnim vojnim vježbama i finansira rad savjetnika u Ministarstvu odbrane Crne Gore čiji zadatak je podrška logističkim reformama i dugoročnim planovima njihove implementacije“.

Ambasadorka Braun podsjeća da je, pred kraj ove godine Crna Gora otvorila pet pristupnih poglavlja sa EU, uključujući poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbjednost).

„Ambasada SAD je ponosna što doprinosi tom napretku kroz obimni program vladavine prava, uključujući podršku kroz programe jačanja policije i pravosuđa. Ove godine, na primjer, regionalna konferencija o borbi protiv trgovine ljudima okupila je nacionalne koordinatore za borbu trgovine ljudima, tužioce i policijske službenike iz devet zemalja regiona. Konferencija je omogućila učesnicima da razmatraju probleme i razmijene iskustva u cilju izgradnje bolje saradnje između policije i tužilaštva u istragama slučajeva trgovine ljudima. Novi program podrške civilnom društvu u oblasti krivičnog pravosuđa obezbijedio je grantove organizacijama civilnog društva s ciljem povećanja znanja civilnog društva i njegovog angažovanja u reformi krivičnog pravosuđa kroz obavljanje kontrolne uloge, zastupanje promjena politika i edukovanja građana o njihovim pravima i odgovornostima. Konačno, Ambasada je sarađivala sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i Centrom za obuku nosilaca pravosudne funkcije na objavljivanju publikacije “Pravo na slobodu i bezbjednost i praksa Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa pritvorom” koja je distribuirana svim crnogorskim sudijama i tužiocima“.

U rekapitulaciji 2013. godine, ambasadorka Sjedinjenih Država podsjetila je i da je Ambasada SAD doživjela nekoliko pozitivnih promjena.

„Crna Gora je uspješno zaključila USAID-ov program, koji je obezbijedio 243 miliona dolara vrijednu pomoć Crnoj Gori posljednjih 12 godina, i dočekali smo prvi odred američkih marinaca za bezbjednost koji su se pridružili Ambasadinoj porodici. Nakon deset godina od otvaranja našeg prvog Američkog ugla u Podgorici, Ambasada je u partnerstvu sa Prijestonicom Cetinje otvorila novi prostor posvećen unaprjeđenju međusobnog razumijevanja - Američku čitaonicu. Američka čitaonica, kao i Američki uglovi u Podgorici i Pljevljima, već zauzima posebno mjesto u životu lokalne zajednice, gdje građani naše dvije zemlje mogu upoznavati naše kulture i razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa“, konstatuje Braun.

Na kraju je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori izrazila zahvalnost, kako je kazala, „našim brojnim i odličnim partnerima, koji su radili sa nama na izgradnji snažnih odnosa SAD i Crne Gore, i znam da će 2014. donijeti još uzbudljivije mogućnosti. Svim građanima Crne Gore želim srećne predstojeće praznike i prosperitetnu i uspješnu Novu godinu“.

Rtcg.me

Portal Analitika