Abiznis

Pozitivna traži dodatni milion za državni Univerzitet

26poz
P
oslanici Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović i Srđan Perić podnijeli su amandman na Predlog zakona o budžetu za narednu godinu kojim traže dodatni million za državni Univerzitet.

Pozitivna traži dodatni milion za državni Univerzitet
Portal AnalitikaIzvor

Tako bi, piše u saopštenju te partije, ukupan novac opredijeljn za Univerzitet iznosio 14.109.236 EUR.

»Podsjećamo da na državnom Univerzitetu egzistira veliki broj studijskih programa koji nisu profitabilni, a za koje postoji nacionalni interes da postoje, kao i da se na njemu školuje gotovo čitav budući nastavnički kadar«, kazali su iz Pozitivne.

Oni smatraju da su dodatno uzmirujuće poruke koje stižu sa Univerziteta da predloženim Budžetom novca neće biti dovoljno ni za plate njegovog nastavnog osoblja.

»Takođe, treba se prisjetiti koliko su u poslednjih nekoliko godina umanjena primanja univerzitetskih profesora, koja ih tjeraju ili da napuštaju profesiju ili da se bave dodatnim poslovima,što ima za posljedicu pad kvaliteta nastave«, kazali su iz Pozitivne.

Kako su kazali, u takvom tretmanu državni Univerzitet ima ogromnu odgovornosti i takvom Vladinom politikom, kojim ne dobija dovoljno novca ni za redovno funkcionisanje, on gubi mehanizme zaštite kojima bi znanje stavio iznad profita.

»Stoga je nužno osnažiti državni Univerzitet sa stabilnijim finansiranjem i amandman Pozitivne djeluje upravo u tom pravcu«, rekli su iz Pozitivne.

(MINA)

Portal Analitika