Društvo

Radunović: Ukoliko se bilo ko u porodici usprotivi, neće se raditi presađivanje organa

26bobo
V
lada je danas utvrdila Predlog zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, kojim je definisano presađivanje organa uz saglasnost primaoca i davaoca ili člana porodice umrle osobe, saopštio je ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Radunović: Ukoliko se bilo ko u porodici usprotivi, neće se raditi presađivanje organa
Portal AnalitikaIzvor

On je nakon sjednice Vlade kazao da je Predlogom zakona definisano i davanje u cilju liječenja, nekomercijalno davanje, anonimnost davaoca i primaoca, navodeći da su zabranjeni trgovina organima i oglašavanje potrebe i ponude organa u medijima.

»Predlog zakona je koncipiran na ostavrivanju ciljeva sa jasno definisanim predmetima, način i postupak davanja, testiranja, tipizacije, uzimanje transporta presađivanja, liječenje živog i umrlog davaoca kao i kvalitetno uređivanje standarda kvaliteta i bezbijednosti organa za presađivanje u svrhu liječenja i odabir davaoca i kvalitetnog monitoringa«, rekao je Radunović novinarima.

Prema njegovim riječima definisan je način mogućeg uzimanja organa od umrlog uz pretpostavljenu saglasnost.

»Predpostavljena saglasnost znači uzimanje organa od umrlog lica kada se utvrdi moždana smrt, uz razgovor i saglasnot članova porodice«, pojasnio je Radunović.

Kako je dodao, ostao je stav kojim građanim koji želi da donira organe i dobije donorsku karrticu može da se javi izabranom doktoru.

»Takođe, zakon je uredio i listu čekanja koja će biti kao baza u Ministarstvu zdravlja i tačno je definisano dodjeljivanje organa kriterijumima transparntnim i opšteprihvaćenim u skladu sa medicinskih indikacijama«, kazao je Radunović.

Takođe, kako je naveo, definisan je način dodjele organa u okviru međunarodne razmjene, uz podršku Ministarstva zdravlja Hrvatske i njihovog regionalnog centra Eurotransplanta.

Radunović je naveo da je Zakonom definisano formiranje bolničkih koordinacionih timova na nivou svih bolnica, klinika, Kliničkog centra, bolnički i nacionalni koordinatori, kao o koordinaciono tijelo koje je organizacioni dio Ministarstva i koje će se baviti samo segmentom transplatacije, unutrašnje koordinacije, i biće na dispoziciji svih 24 sata 365 dana u godini.

Upitan da objasni šta znači predpostavljena saglasnost i da li je moguće u bilo kom obliku uzimati organe bez saglasnosti porodice, Radunović je kazao ni u jednom slučaju ne može se uzeti organ od pacijenta bez njegove ili saglasnosti njegove porodice.

Radunović je rekao da će se svi pacijenti moći da se izjasne ukoliko se protive pretpostavljenoj saglasnosti, navodeći da će ta baza ići Ministarstvu zdravlja.

Na pitanje novinara šta u slučaju kada porodica nema jedisntven stav, Radunović je kazao postoji medicinski i etički odbor i ako se bilo ko od članova u porodici usprotivi neće se raditi transplantacija, bez obzira što je u manjini.

(MINA)

Portal Analitika