Društvo

Apelacioni sud ukinuo rješenje o izručenju Miloša Delibašića

2612presudaok
A
pelacioni sud ukinuo je rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je dozvoljeno izručenje Miloša Delibašića (29) iz Beograda vlastima u Srbiji, koje ga traže zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Beograđanina Nikole Bojovića (39), ubijenog u Beogradu 29. aprila, saznaje Portal Analitika.

Apelacioni sud ukinuo rješenje o izručenju Miloša Delibašića
Portal AnalitikaIzvor

Delibašićev advokat Miloš Vuksanović potvrdio je da u odluci, između ostalog, piše da se rješenje za izručenje ukida zato što nije nesporno utvrđeno da je krivično djelo koje se Delibašiću stavlja na teret učinjeno samo na teritoriji Srbije, već i na teritoriji Crne Gore. Sudije Apelacionog suda podsjećaju nižu sudsku instancu da je zakonom utvrđeno da se “neće odobriti izručenje lica ako je djelo zbog kojeg se traži izručenje učinjeno i na teritoriji zamoljene države”, u ovom slučaju na teritoriji Crne Gore.

Interesantno je da je jutros advokat Nikola Medojević, koji brani Nikšićanina Ratka Koljenšića (36) koji je takođe osumnjičen za učešće u ubistvu Bojovića, kako saznaje Portal Analitika, dobio rješenje Višeg suda kojim se odobrava izručenje Beogradu njegovog klijenta. Istovjetna odluka donešena je i u slučaju Slobodana Šaranovića (74), Danilovgrađanina kojeg srpske vlasti sumnjiče da je naručio likvidaciju mlađeg brata Luke Bojovića (42) i to u znak osvete za ubistvo svog brata Branislava (66) koji je ubijen u Beogradu u oktobru 2009. godine. Srpska policija ovaj zločin nikada nije riješila.

Osim Šaranovića, Koljenšića i Delibašića, u Crnoj Gori je je zbog sumnje da je uečstvovao u ubistvu Bojovića uhapšen i srpski državljanin Saša Cvetanović (32) za kojeg srpska policija vjeruje da je „plaćenik Pit Bul“, koji je ispalio smrtonosne hice.

U Beogradu je u pritvoru srpski državljanin Miloš Vojinović (26) koji je takođe osumnjičen za učešće u ubistvu Bojovića. Srpske vlasti su, navodno, upravo preko njega došle do informacija o ovom zločinu nakon čega su raspsiane potjernice. Prema nezvaničnim izvorima, Vojinović je u pregovorima sa srpskim tužilaštvom kako bi dobio status svjedoka saradnika, a zauzvrat im je dao informacije o ubistvu Bojovića, ali i ubistvu Miloša Vidakovića (29) iz Pančeva koji je likvidiran 2. jula u Budvi.

Vojinović je ispričao da je učestvovao u oba ubistva, a za Vidakovićevu likvidaciju okrivio je i Miloša Delibašića za kojeg tvrdi da je njemu i njegovom saučesniku u ubistvu bio logistička podrška.

Svi uhapšeni pred crnogorskim pravosudnim organima negirali su umiješanost u zločine. Oni i njihovi advokati bore se da ostanu u Crnoj Gori i da im se ovdje sudi, jer je navodno Luka Bojović, koji je u zatvoru u Španiji, već organizovao svoju mrežu sa zadatkom da u Centralnom zatvoru likvidiraju osumnjičene za ubistvo njegovog brata čim budu izručeni Beogradu.

(foto:novinar.de)

Portal Analitika