Svijet

Erdogan smjenio deset ministara

2612tajiperdoganok
T
urski premijer Tajip Erdogan objavio je veliku rekonstrukciju vlade, nakon što su tri člana njegovog kabineta podnijela ostavke zbog najvećeg korupcijskog skandala u Erdoganovoj 11-godišnjoj vladavini. Erdogan je odlučio da zamijeni deset ministara, odnosno gotovo polovinu svoje vlade, pošto su ostavke podnijela trojica ministara čiji su sinovi prošle sedmice uhapšeni zbog primanja mita, javlja Rojters.

Erdogan smjenio deset ministara
Portal AnalitikaIzvor

Dvojica ministara u ostavci istragu su ocijenila neosnovanom i namještenom, dok je treći, ministar za zaštitu životne sredine Erdogan Bajraktar pozvao premijera da podnese ostavku, navodeći da je dio projekata pod antikorupcijskom istragom odobrio sam Erdogan.

"Radi dobrobiti ovog naroda i zemlje, smatram da je premijer trebao podnijeti ostavku ", izjavio je Bajraktar.

AFP javlja da je Erdogan u televizijskom obraćanju rekao da je na njihova mjesta imenovao nove ministre - unutrašnjih poslova, ekonomije i zaštite životne sredine, ali i da je smijenio ministre pravosuđa, saobraćaja, porodice, sporta, industrije i jednog od četvorice potpredsjednika vlade. Smjene u turskoj vladi dogovorene su na sastanku iza zatvorenih vrata sa predsjednikom Abdulahom Gulom.

Kriza vlade je izbila 17. decembra, kada je više desetina ljudi, uključujući predsjednika državne Halkbanke, uhapšeno na temelju optužbi za korupciju. Smijenjeno je i 70-ak policijskih inspektora zbog zloupotrebe položaja. Uslijedili su i protivvladini ulični protesti, a sve se to negativno odrazilo  na strana ulaganja.

Premijer Erdogan, osnivač i vođa proislamističke Stranke pravde i razvoja (AKP), tokom svoja tri mandata transformirao je Tursku. Vojni vrh je „popunio“ svojim ljudima, ali omogućio i kontinuirani ekonomski rast i odolio velikim ovogodišnjim demonstracijama u turskim gradovima.

Erdogan, kojeg prozivaju zbog autokratske vladavine, prethodno je kritikovao istragu o korupciji tvrdeći da je riječ o uroti iz inostranstva sa ciljem ocrnjivanja njegove vlade uoči lokalnih izbora u januaru. Evropska unija u utorak je pozvala Ankaru da zaštiti diobu vlasti.

Sljedeći parlamentarni izbori u Turskoj ne bi se trebali održati prije 2015. pa se stoga  procjenjuje da Erdoganov položaj nije direktno ugrožen, ali da bi cijela situacija mogla uticati na rezultate predstojećih lokalnih izbora.

(foto: righttruth.typepad.com)

Portal Analitika