Društvo

Vlahović: U narednoj godini 5,1 milion eura za naučne projekte

25-vlahovic
K
ao što nauka predstavlje gernerator razvoja, tako i mi u Ministrstvu nauke od svog osnivanja krećemo u nove izazove, u nove projekte. Imali smo veliku čast da u ime svoje države otvorimo proces Evropskih integracija otvaranjem prvog poglavlja. To smo učinili zahvaljujući dobroj saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, kazala je ministarka nauke dr Sanja Vlahović na obilježavanju godišnjice otvaranja i privremenog zatvaranja poglavlja 25. Nauka i istraživanje.

Vlahović: U narednoj godini 5,1 milion eura za naučne projekte
Portal AnalitikaIzvor

Ona je naglasila da je to bio veliki izazov za Ministarstvo nauke, ali i da izazovi jesu nešto što treba da determiniše 21. vijek.

"Izazovi jesu nešto što nas tjera naprijed, tako da se iskreno nadam da danas, na godišnjicu, mogu da podijelim sa vama radost što smo u prethodnom periodu ostvarili određene pomake koji su doveli do toga da smo nedavno od strane EK u pregledu datom za sva poglavlja ocijenjeni kao prilično uspješni, kazala je Vlahović.

Ona je istakla da nas je Evropa usmjerila na evropski pravac razvoja naučno-istraživačke zajednice u kontekstu evropsko istraživačkog prostora i da je naučno –istraživačka zajednica, kao i Vlada i Ministrastvo, istrajalo na tome da naša naučna zajednica punim kapacitetom i čvrstim koracima uđe u evropski istraživački prostor.

Ministarka nauke dr Sanja Vlahović, kazala je da Crna Gora teži do kraja 2016. godine, da ukupna ulaganja u nauku budu oko 1,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da strateškiu cilj bude dostignut do 2025. godine, tri odsto BDP.

"Čini se da će naredna godina biti uspješna što se implementacije naučnih projekata tiče. Tako će oko 5,1 milion eura biti uloženo iz budžeta države i novca Svjetske banke u naučno istraživačke projekte", kazala je Vlahović.

Činjenica da je Crna Gora zatvorila poglavlje 25 – Nauka i istraživanje za manje od tri mjeseca pokazuje da država razumije ulogu tih oblasti u procesu pregovaranja, kazao je državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović.

On je na okruglom stolu Naučna zajednica Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji rekao da je jasno da Crna Gora ne može pregovarati poglavlje ekonomske prirode, ako nema dobro poglavlje 25.

Ministarka Vlahović je kazala da najznačajniji plan koji Crnu Goru čeka priprema za osmi okvirni program za nauku Horizont 2020.

"Jedna smo od prvih država u regionu koja je uspjela da u svom budžetu za narednu godinu prepozna učešće države u ovom programu i bićemo jedna od prvih država u regionu koja će potpisati Memorandum o pristupanju tom programu, što će nama i našoj naučnoj zajednici otvoriti fond od 77 milijardi eura za naredni period", naglasila je ministarka.

Kako je precizirala, Crna Gora će, okviru programa Horizont 2020, imati na raspolaganju tri iznosa novca od 7,8 milijardi eura za finansiranje tri prioriteta.

Predsjednik Savjeta za nauku Anđelko Lojpur je kazao da je neophodna pravna država u skladu sa pravnim tekovinama EU, prostorna i cjenovna konkurentnost, malo i srednje preduzetništvo, regionalni razvoj.

 

 

 

Portal Analitika