Društvo

MUGOŠA: Niko ne treba da podsjeća gradonačelnika šta mu valja činiti

2512miomirmugosaok
N
a konferenciji za novinare povodom posljednje radne sjednice Skupštine Opštine Glavnog grada, gradonačelnik Miomir Mugoša najavio je nova ulaganja u infrastrukturu i tokom naredne godine. Takođe se pohvalio da Glavni grad nije premašio planirani budžet, te da će do kraja godine on iznositi 50 miliona. Kada je u pitanju referendum za opštinu Tuzi prvi čovjek Podgorice je kazao da su „želje jedno a razvojni planovi drugo“, kao i da se moraju poštovati prioriteti poput izgradnje kooridora saobraćajnica i drugih važnih razvojnih projekata.

MUGOŠA: Niko ne treba da podsjeća gradonačelnika šta mu valja činiti
Portal AnalitikaIzvor

Kako je najavio prvi čovjek Podgorice i u narednoj godini budžet Glavnog grada biće opredijeljen za značajne infrastrukturne projekte. Mugoša je rekao da će se i u 2014. godini graditi stambene jedinice za zaposlene u institucijama i preduzećima Glavnog grada.

Kada je u pitanju spor sa Crnogorsko-primorskom mitropolijom, čelnik Opštine Podgorica kazao je da je u toku poravnanje  i operacionalizacija odluka koje su donešene, te da će se svi sporovi privesti kraju. Prema potpisanom sporazumu između Glavnog grada  i Crnogorsko-primorske mitropolije, dio zemljišta ispod Gorice pripašće Glavnom gradu, a dio zemljišta oko Hrama Hristovog Vaskrsenja Crnogorsko-primorskoj mitropoliji. Mugoša je najavio da će Glavni grad predložiti da se dio zemljišta ispod brda Gorica pokloni Olimpijskom komitetu za igradnju zgrade za tu instituciju, kao i da se obezbijede besplatne komunalije.

„Uprkos krizi mi razmišljamo o razvoju u narednoj godini posebno imajući u vidu da će jedan dio sredstava biti premašen kroz realizaciju projekata naših dioničarskih društava kroz privatno javna partnerstva“, kazao je Mugoša. Prema njegovim riječima budžet Opštine koji je projektovan na 47 miliona od kojih je 29 miliona operativni a 18 miliona kapitalni budžet je premašio 50 miliona.

Prvi čovjek Podgorice je najavio iniciranje promjena zakona koji bi Glavnom gradu omogućili veće zaduživanje. Takođe se nada i da će se u narednoj godini naći partneri za izgradnju pijaca na Starom aerodromu i u Tuzima, kao i deponiju u Podgorici.

Prema riječima Miomira Mugoše inicijativa za raspisivanje referenduma za opštinu Tuzi treba da krene prema nadležnim ministarstvima tačnije prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, jednako kao i prema Glavnom gradu. Nakon te procedure, kako kaže Mugoša „niko ne treba da podsjeća gradonačelnika šta mu valja činiti“. On je najavio sastanak sa predstavnicima svih albanskih političkih partija na kome bi se razgovaralo o mogućnosti veće autonomije za tu gradsku opštinu.

„Možda se dođe, kroz izmjenu određenih zakonskih propisa, do   opštine sa punim kapacitetom i mnogo većom autonomijom a da se njena teritorijalna cjelina tj. Područje ne mijenja“, objasnio je Mugoša.

On je dodao da je moguće da se zadovolje interesi građana koji žive na tom prostoru te da se skine prefiks gradska.

„Prostorni plan ne može biti samo spisak želja nego moramo poštovati određene regule, prije svega prostorni plan države i validnu dokumentaciju koja se ponavlja u Glavnom gradu“ kazao je Mugoša podsjećajući da treba misliti o projektima sa susjedom Albanijom i međunarodnom zajednicom. On je podsjetio da je na tom prostoru planirana i izgradnja dijela kooridora za Jadransko-jonski gasovod, kao i za oživljavanje postojeće željezničke pruge.

„Ne možemo zbog jedne ili deset kuća praviti akrobacije i egzibicije nikako“, objasnio je prvi čovjek Podgorice dodajući da to nije interes građana već pojedinaca.

Mugoša je na konferenciji za štampu dao punu podršku predsjedniku Demokratske partije socijalista i premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću u odluci da ta partija „na sljedećim parlamentarnim izborima nastupi u drugačijem aranžmanu nego do sada“. Prvi čovjek Podgorice smatra da je Đukanovićeva odluka dobra jer se radi o razvojnim pitanjima za Crnu Goru te da za njih treba naći najboljeg partnera.

„Naša partija radi u interesu građana i mi ne želimo da zaustavimo razvoj Crne Gore“, kazao je Miomir Mugoša dodajući da se više ne mogu zaustavljati važni projekti poput onih u energetici i infrastrukturi.

K.Ć.

Foto: cetinje-mojgrad.org

Portal Analitika