Zanimljivosti

Što je zaustavilo najveću mašinu na svijetu?


2512Masina
N
ajveća i najmoćnija mašina za kopanje tunela zaglavila se u podzemlju američkog grada Sijetla, jer je naišla na nešto što inženjeri za sada nazivaju samo „predmetom“.

Što je zaustavilo najveću mašinu na svijetu?
Portal AnalitikaIzvor


Mašina nazvana „Berta“, dugačka 100 metara, visoka koliko petospratnica i s posadom od 20 ljudi, naišla je na 15 metara ispod površine tla - gdje kopa tunel za podzemnu dionicu auto-puta, na „nešto“ što ne uspijeva da savlada još od šestog decembra.



Inženjeri i geolozi na neviđeno nagađaju da bi to mogla da bude džinovska, neobično tvrda stijena koju je tu ostavio glečer na kraju Ledenog doba, prije 17.000 godina.



Ali ima i drugih teorija - od toga da je tu u armiranom betonu tijelo mafijaša Džimija Hofe, nestalog 1975. godine, do toga da je mašina naišla na „podzemni NLO“ ili asteroid, dok istoričari kažu da je tu negdje u lučkom priobalju, u 19. vijeku, natovaren teretni voz, i to čitav, s lokomotivom na čelu, potonuo u tada močvarno tlo.



Već skoro tri nedjelje ekipe radnika se neprekidno smijenjuju kako bi pripremile teren da se bar zaviri ispred čela „krtice“ i vidi šta ju je zaustavilo.



Problem je što, uz rastreseno iskopane stijene i zemlju, treba da se izbaci ogromna količina vode koja prodire iz okeana, i vode koju „Berta“ pod visokim pritiskom pumpa pred svoj rotacioni sjekač da bi mu olakšala rad dok probija tunel prečnika većeg od 17 metara, i oblaže ga betonskim pločama.



2512Masina2

Međutim, poslije tri nedjelje inženjeri su postavili rok do petka 27. decembra za tu operaciju, a ako ona ne uspije, pominju kopanje vertikalnog tunela, s nivoa ulice, da bi neko sišao ispred bušeće glave mašine i utvrdio na šta je naišla.



Složeno provlačenje kroz Sijetl auto-puta 99 koji sa sjeveroistoka SAD ide na krajnji sjever Kanade, koštaće 3,1 milijardu dolara, od čega je za tunel 1,3 milijarde, a trebalo bi da bude završeno krajem 2015. godine.

tekst i foto: rts.rs

Portal Analitika