Politika

DEDEIĆ: Mitropoliju izmjestiti u Podgoricu, Bogosloviju u Herceg Novi

dedeickicuok
P
redsjednik Srpske liste Dobrilo Dedeić predložio je da se sjedište mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve sa Cetinja izmjesti u Podgoricu.

DEDEIĆ: Mitropoliju izmjestiti u Podgoricu, Bogosloviju u Herceg Novi
Portal AnalitikaIzvor

- Mislim da Srpska crkva treba da se distancira od brojnih zabluda koje opterećuju njeno funkcionisanje. Recimo, veliki je promašaj naivno vjerovanje da Cetinjani mogu postati uzorni vjernici bilo koje i bilo kakve Eparhije Srpske crkve ili Mitropolije, pa čak i Arhiepiskopije proistekle iz SPC-a. To bi se desilo samo u slučaju da čuda postanu pravila, a ne izuzeci u životu. Ipak, tako nešto nije realno jer na ovim prostorima ne žive ljudi čija vjera može da pomjera planine. Čak sam ubijeđen, i imam istomišljenike, da bi Mitropolija trebala da se sa Cetinja izmjesti u Podgoricu, a Bogoslovija u neki grad sa srpskom nacionalnom većinom, konkretno u Herceg Novi, kazao je Dedeić u izjavi za Portal Analitika, dodajući da ne bi bio član Pravoslavne crkve u Crnoj Gori koja nije SPC.

Prema njegovim riječima on ima pravo, kao vjernik, na takav stav.

- Ne vidim ni poseban razlog zbog koga se Cetinjanima ne bi predali crkveni objekti na većem dijelu teritorije te opštine! Naravno, izuzimajući ćivot Svetog Petra. Što se tiče seoskih crkava, gradili su ih njihovi preci, oni su se predaka odrekli, pa što bi onda mi Srbi branili pretke Crnogoraca od današnjih Cetinjana? Što bi se sukobljavali sa njima zbog crkvenih objekata u njihovom gnijezdu? Nije suština Pravoslavlja odbraniti crkveni objekat u selu gdje je 100 odsto populacije glasalo za nezavisnu Crnu Goru i za DPS i SDP i gdje Miraša i društvo dočekuju kao što su nekada pozdravljali Udbine komesare i predstavnike Pete proleterske. Srpska crkva mora dati odgovor da li je njen cilj odbrana nacionalnog karaktera koji je pod udarom crnogorske etnokratije ili ćemo ponovo da gradimo bratstvo i jedinstvo na prostorima koji više podsjećaju na Zapadnu Hercegovinu nego na staru Crnu Goru. Naravno, naša prednost jeste to što recimo Berane ne liči ni na staru Crnu Goru, niti na Zapradnu Hercegovinu, naveo je Dedeić.

Komentarišući činjenicu da je Mitropolija izašla sa stavom da Srbi treba da uđu u vlast Dedeić je kazao da je to moguće ako se ispune neki preduslovi.

- Ako DPS pristaje na jedino mogućih 28,73 odsto radnih mjesta Srbima, ako ne spori princip odvojenosti crkve od države kojom su Eparhije SPC pod jurisdikacijom Beogradske Patrijaršije i ukoliko omoguće odjeljenja na srpskom jeziku u obrazovnom procesu, može da se priča o tome da nacionalni predstavnici Srba i Crnogoraca formiraju postizbornu koaliciju u cilju stabilnosti zajedničkog životnog prostora. Naravno, važno je da srpski kandidati ne varaju Srbe, nego da prije izbora kažu da u obzir dolazi i koalicija sa DPS-om i da ne lažu koja je cijena te koalicije. Srbima jeste mjesto u vlasti, ali pod uslovima koji podrazumijevaju da će 28,73 odsto naći adekvatnu poziciju u državnoj nomenklaturi, da neće biti proganjanih i anatemisanih, kao i to da će njihovi predstavnici dobiti sva ona mjesta koja im pripadaju u organima odlučivanja, po uzoru na druge narode i u pomenutoj srazmjeri. Srbi Ustavom i zakonima moraju biti prepoznata nacija kojoj jeste mjesto u vlasti, ali pod dostojanstvenim uslovima koji mogu i moraju biti predmet ozbiljnih razgovora, rekao je Dedeić.

 

 

Portal Analitika