Abiznis

Dug za struju Evropskoj interkonekciji biće plaćen iz dobiti CGES?

2512cges
D
a bi Crna Gora platila dug od oko četiri miliona eura Evropskoj interkonekciji, potrebna je saglasnost italijanske kompanije Terna, koja ima oko 22 odsto akcija u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, pišu Dnevne novine.

Dug za struju Evropskoj interkonekciji biće plaćen iz dobiti CGES?
Portal AnalitikaIzvor

List saznaje da crnogorska i italijanska strana već razmatraju uslove koje bi trebalo ispuniti kako bi se dividenda od dobiti mogla podijeliti.

Budžetom za narednu godinu je predviđeno da struja koju je KAP neovlašćeno mjesecima preuzimao bude plaćena od dobiti CGES-a. Vlada je budžetom za narednu godinu predvidjela da dug po osnovu neovlašćenog preuzimanja struje iz Evropske interkonekcije (ENTSO) koju je Kombinat aluminijuma mjesecima koristio, plati Crnogorski elektroprenosni sistem i to oko četiri miliona eura iz ostvarene dobiti CGES-a.

- Skupština akcionara donosi tu odluku o raspodjeli dobiti, jer svaki akcionar raspolaže svojim dijelom dobiti. Potrebna je saglasnost i italijanskog partnera u CGES-u, drugog po veličini. Država i Terna mogu većinom glasova na skupštini akcionara da donesu odluku o raspodjeli dobiti. Još se o tome razgovara na nivou firme. Pokušavamo da stvorimo pretpostavke za podjelu dividende, kako bi taj dogovor bio napravljen – rečeno je iz CGES za Dnevne novine.

Najveći akcionar u CGES-u je država i ona raspolaže dobiti koja joj pripada od profita CGES-a, pa može taj novac da troši onako kako želi. Međutim, iz CGES-a ponavljaju da sav trošak koji je nastao po osnovu neovlašćenog preuzimanja energije od Kombinata aluminijuma, s obzirom na to da oni nemaju pravo da bilo koga snabdijavaju električnom energijom, ne bi trebalo da plate. Ali, država se uključila u rješavanje ovog problema i odlučila da to bude riješeno na način kako je to definisano u budžetu.

Kombinat aluminijuma je mjesecima nelegalno preuzimao struju iz Evropske interkonekcije, što je rezultiralo upozorenjem da će Crna Gora biti izbačena iz ovog sistema.

Portal Analitika